V úterý, den po prvním zemětřesení s intenzitou 5,1 stupně, udeřil v regionu Banovina (Banije) jihovýchodně od Záhřebu ještě ničivější otřes o síle 6,4 stupně. Nejvíce jsou zasažena města Petrinja, Sisak a Glina a okolní obce.

Následky zemětřesení ve městě Petrinja
Zemětřesení v Chorvatsku: záchranáři prohledávají trosky. Česko posílá pomoc

Podle chorvatské televize HRT bylo poškozeno více než 2000 různých objektů. Zničených je mnoho domů, včetně budov úřadů a institucí, přičemž nejvíce utrpělo centrum Petrinje.

V celém Chorvatsku jsou dnes na budovách státních institucí i místních úřadů stažené vlajky na půl žerdi. Zrušené jsou veškeré zábavy a dnu smutku mají přizpůsobit svůj program všechny rozhlasové a televizní stanice.

Díry v zemi 

Obyvatelé zasažené oblasti podle médií žijí nadále ve strachu. Stále se ozývají následné otřesy a v zemi se na některých místech objevují pukliny a díry. U vesnice Mečenčani, ležící jižně nedaleko Petrinje, se podle jednoho z místních obyvatel objevilo deset děr různé velikosti.

Chorvatsko zasáhlo silné zemětřesení.
FOTO: Chorvatsko zasáhlo zemětřesení o síle 6,3 stupně. Sedm lidí zemřelo

Ředitelství civilní ochrany informovalo, že v oblastech zasažených zemětřesením je nyní zvýšený stav vody a hrozí záplavy, protože otřesy poškodily některé protipovodňové objekty. Z tohoto důvodu byla pro toky řek Sávy a Kupy vyhlášena mimořádná protipovodňová opatření.

Večernji list napsal, že protipovodňové hráze popraskaly v sedmi lokalitách. Pukliny na mostech a náspech podle deníku vyvolaly znepokojení v Sisaku.