"Ztratili jsme kontakt s jedním z tlumočníků, podle zprávy od jeho bratra vtrhli do domu ozbrojení muži, zbili ho a odvlekli. Situaci jeho ženy a tří malých dětí neznáme," uvedl v pondělí nejprve spolek. Později pak informoval, že zajatý muž žije a je na útěku. "Obdrželi jsme povzbudivou zprávu, že tlumočníka, kterého ráno odvlekli Talibanci z domu, na přímluvy rodiny a sousedů propustili, je zbitý, ale relativně v pořádku, nyní na útěku," napsal spolek na facebooku.

Další čtyři tlumočníci, kteří se nevešli na vládní seznam, se s rodinami skrývají v dosahu letiště. "Jedna z rodin je od včerejška (od neděle) v podzemí bez jakýchkoli zásob vody a jídla," poznamenal.

Bojovníci hnutí Tálibán
Co je Tálibán? Hnutí dvou tváří. Prosazuje šaríu a zavádí až středověké tresty

Na seznam evakuovaných naopak ministerstvo obrany v neděli večer zařadilo jiné dva tlumočníky, kteří na něm původně nebyli. "To potvrzuje, že už dříve mohlo dojít k chybám při sestavování této soupisky. Žádáme vládu, aby na palubu zbylých evakuačních letů pustila všechny bývalé tlumočníky Armády České republiky, kteří se ještě dokáží dostavit na letiště," doplnil spolek.

Evakuační letadla

Stroj z Prahy vzlétnul v pondělí krátce po 11:00, před 15:00 přistál v Baku. Piloti nyní v ázerbájdžánském hlavním městě čekají na další vývoj situace. Kábulské mezinárodní letiště je již uzavřeno pro komerční lety a přijímá jen vojenská letadla. Kvůli Afgháncům, kteří se snaží uprchnout před Tálibánem a kteří se dostali na letištní plochu, musela americká armáda evakuace přerušit.  Vojáci se nyní snaží letištní plochu, kterou zaplavili civilisté, vyčistit.

Z Afghánistánu již dnes ráno přiletělo první evakuační letadlo, na palubě mělo 46 Čechů nebo afghánských spolupracovníků.

V úkrytu v Kábulu

Spolek uvedl, že během dne se od českých válečných veteránů, kteří v Afghánistánu působili, dozvěděl o dalších třech tlumočnících, se kterými předtím nebyl v kontaktu. Skrývají se nyní v Kábulu. "Potřebujeme, aby vláda vyslala jasný signál, že je vezme na palubu evakuačních letů, a upřesnila jim, k jaké letištní bráně a v kolik hodin se mají pokusit přemístit," uvedl. Zároveň poděkoval za práci armádě a za odvahu jejích pilotů.

Cestující u mezinárodního letiště v afghánské metropoli Kábulu, 14. srpna 2021
Zachraňte tlumočníky, vyzývá iniciativa vládu. Někteří stále čekají na pomoc

Česko slíbilo pomoct místním spolupracovníkům českého velvyslanectví a tlumočníkům s platným kontraktem s českou armádou, kteří prošli bezpečnostní prověrkou.

Vláda je kritizována za pomalou reakci i za to, že se na seznam nevešli všichni spolupracovníci armády i z dřívějších let. V minulosti Česko afghánským tlumočníkům pomáhalo, program byl ale v roce 2017 zrušen. Někteří ze spolupracovníků českých vojáků se tak přesídlení v minulých letech nedočkali. Podle expertů hrozí lidem spolupracujícím s koaličními vojsky smrt, v ohrožení jsou i jejich rodiny. Své spolupracovníky ze země stahují i další západní země.