„Prezident republiky Miloš Zeman ve čtvrtek dne 29. října 2020 ve 12:00 hodin jmenuje Jana Blatného do funkce ministra zdravotnictví. Ceremoniálu se zúčastní předseda vlády Andrej Babiš. Ceremoniál proběhne na zámku v Lánech, fototermín pro média nebude vypsán,“ potvrdil na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Původně přitom nebylo jasné, zda Zeman dosavadního ministra zdravotnictví Romana Prymulu skutečně odvolá. Až do úterní schůzky nepadla jednoznačná informace, Blatný navíc po setkání se zemanem nepředstoupil před novináře a podle České televize nereagoval ani na pokus o telefonické spojení.

Roušky jsou povinné i v ulicích měst a obcí.
Vláda chce prodloužit nouzový stav až do prosince. Děti se zatím do škol nevrátí

Babišův adept na Prymulovu pozici vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykový univerzity v Brně, kde v roce 2005 získal titul PhD. v oboru pediatrie. Na fakultě v současné době vyučuje a v roce 2019 se stal docentem. Působí jako zdravotnický náměstek pro dětskou nemocnici Fakultní nemocnice Brno. Tamtéž je i primářem oddělení dětské hematologie.  Má řadu mezinárodních zkušeností a pracoval s odborníky po celém světě.

„Pana Blatného jsem profesně zaznamenal několikrát. Vždy byl slušný a naprostý profesionál. Je to kvalitní člověk, kterému nezbývá než pogratulovat a popřát hodně štěstí. V kontextu jmen, která přichází v úvahu, je to člověk na svém místě,“ uvedl Marek Šlapal náměstek hejtmana Jihomoravského kraje.

Prymulovo setkání s Faltýnkem

Dosavadní ministr zdravotnictví Roman Prymula byl do funkce jmenován teprve 21. září poté, co jeho předchůdce Adam Vojtěch rezignoval. V době, kdy vláda přitvrzuje opatření proti koronaviru a apeluje na občany, aby je dodržovali, se setkal v restauraci, které musí být na základě jednoho z nařízení uzavřeny, setkal s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem. 

Reportér Pražského deníku navštívil JIP ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FNKV), kde se léčí pacienti s covidem.
Docent Jiří Šimek: Zachraňujte první ty, kteří mají největší šanci přežít

Prymula nejprve prohlásil, že pokud si to lidé budou přát, odstoupí. Později ale odstoupit odmítl s tím, že žádné nařízení nepřekročil. Později svou demisi opět připustil, v úterý ale předložil právní posudek, podle kterého svým jednáním neporušil žádné z vládních nařízení.

Doc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D.

* Narodil se v roce 1970 v Prostějově. Vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně.
* V roce 2005 tam získal velký doktorát (PhD.) v oboru pediatrie.
* Na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity i vyučuje, v roce 2019 se stal docentem.
* Působí jako zdravotnický náměstek pro dětskou nemocnici Fakultní nemocnice Brno. Tamtéž je i primářem oddělení dětské hematologie.