Díky následujícím pokrmům zjistíte, že oslavit svátek zamilovaných v pohodlí domova může být skutečně skvělý nápad.

Pizza ve tvaru srdce s žampiony a olivami

Suroviny:
• 300 g hladké mouky + mouka na podsypávání
• 200 ml teplé vody
• 2 polévkové lžíce olivového oleje
• 200 g rajčata v plechovce
• 7 g sůl
• 5 g cukru
• 1 ks sušeného droždí
• mozzarella
• parmazán
• 100 g oliv
• 2 ks čerstvých žampionů

Pizza ve tvaru srdce

Pizza ve tvaru srdce s žampiony a olivami, foto: Shutterstock

Postup:

Do mísy si dáme mouku, sušené droždí, olivový olej, sůl, cukr a vodu. Mícháním vytvoříme vláčné těsto, které důkladně prohněteme. Nespěcháme. Podsypáváme moukou. Když jsme spokojeni s konzistencí těsta, přendáme je do mísy, kterou přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Plech vyložíme pečicím papírem a posypeme moukou.

Nakynuté těsto na válu vyválíme do tvaru kruhu, pak se s pomocí rukou snažíme dosáhnout tvaru co nejvíce podobnému srdci. Těsto poklademe rajčaty z plechovky, která přisolíme. Přidáme oba sýry, na plátky nakrájené žampiony a olivy. Vložíme do trouby předehřáté na 240 stupňů Celsia, pečení trvá 10-12 minut. Chcete-li použít afrodiziaka, nahraďte žampiony ančovičkami.

Pečený candát s vařenými brambůrky a petrželí

Candát je dnes již běžně dostupnou rybou, nekupujte však zmražené filety, sežeňte si živou nebo čerstvě vykuchanou rybu.

Suroviny:
• 400 g filetů z candáta
• 500 g menších brambor
• 7 g soli
• kmín
• paprikové koření
• čerstvá petrželka
• máslo

Pečený candát

Pečený candát, foto: Shutterstock

Postup:

Mísu na pečení vymázněte máslem a mírně posolte. Osušené filety položte kůží dolů a lehce posypte kmínem a paprikou, osolte. Nahoru položte plátky másla a dejte péct na 160 stupňů Celsia po dobu 35 minut. Mezitím si připravte brambory, které lehce povařte ve slané vodě a před podáváním je potřete máslem, ozdobte čerstvou petrželkou.

Vafle se šlehačkou, borůvkami a jahodami

Suroviny:
• 250 g hladké mouky
• 2 ks vejce
• 2 g soli
• 10 g krupicového cukru
• 7 g vanilkového cukru
• 1/2 balíčku prášku do pečiva
• 1 ml rostlinného oleje
• 150 ml mléka
• ovoce
• smetana ke šlehání

Vafle se šlehačkou, borůvkami a jahodami

Vafle se šlehačkou, borůvkami a jahodami, foto: Shutterstock

Postup:

Ve větší míse si smícháme prosetou hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, olej a mléko. Vše šleháme tak dlouho, dokud nevytvoříme hladké těsto bez hrudek. Hotové těsto plníme do vaflovače, kde jej upečeme dozlatova. Vafle poklademe jahodami a borůvkami, přidáme rozšlehanou smetanu a přelijeme javorovým sirupem. Podáváme teplé. Chcete-li dosáhnout povzbudivých účinků před odchodem do ložnice, použijte navíc i hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa.

Jak to vidí chlap

Valentýnské jídlo může být i takové, které ocení hlavně muži. Jak by na Valentýna vařil chlap, který nesnáší růžovou barvu a jeho spíž není plná afrodiziakálních surovin? Třeba takto…

Kančí guláš se svátečním knedlíkem

Udělejte kančí guláš (vy přece víte jak) a podávejte jej s knedlíky, které vykrojíte do tvaru srdce. Nejtvrdší chlapáci jej ještě něčím ostrým probodnou (Amorův šíp). Knedlíky lze nahradit bramboráčky.

Ozdobná tlačenka s cibulí

Nakrájejte tlačenku a doprostřed jednoho kousku zapíchněte malou kytku s pevným stonkem (zelené zařízení, na němž květ drží). Květina nemusí být zženštile rudá. Stačí modrá. V květinářství modré kytky mívají, ty ženské za pultem vědí, kam pro ně sáhnout.

Škvarkové valentýnky

Co největší škvarky z vepřového sádla naskládejte do nádoby s nápisem Love nebo Valentine‘s Day a své partnerce šeptem prozraďte výše uvedený název jídla. Možná si nevezme, ale obdiv vzbudíte.

Autor: Lucie Lepařová