V současnosti se využívají tři druhy testů na koronavirus. Tím prvním jsou antigenní testy, které detekují bílkoviny, jež se objeví při infekci. Druhou variantou jsou molekulární testy PCR a LAMP, jež prozkoumávají genetický materiál.

Namátkové kontroly na hranicích okresů
Testy na covid i mimo okres? Zákaz lze porušit, lidé ale musejí ukázat "důkaz"

Třetím jsou pak testy z krve na protilátky po již prodělaném onemocnění. Z testů na probíhající nákazu jsou spolehlivější PCR než antigenní. U antigenních jsou pak podle Akademie věd ČR méně spolehlivé rapid testy, které poskytnou výsledek do třiceti minut. „Nemalé procento infikovaných jedinců může projít jako falešně negativní,“ uvedla akademie ve své tiskové zprávě.

Způsob odběru

Pokud vezmeme v potaz testy na probíhající nákazu, je možnost odběru výtěrem z nosohltanu nebo hltanu, ze slin či kloktáním.

Testy - InfografikaTesty - InfografikaZdroj: Deník

Kde se otestovat?

Můžete podstoupit buď antigenní testování, které hradí zdravotní pojišťovna, a to na odběrových místech. Tam také můžete zajít na PCR testy, ale buď na základě doporučení lékařem, nebo jako samoplátci. Povinně pak své zaměstnance testuje většina firem. Také si můžete zakoupit samotesty na doma.

Vakcína proti covidu AstraZeneca.
AstraZeneca i Sputnik hrají druhé housle. Podle dat většinu Evropy očkuje Pfizer

Je nutné vzít v úvahu, že spolehlivost testů na doma, které používá i řada firem, je ovlivněna tím, že se jedná o antigenní testy. Navíc je neprovádí školený zdravotnický personál. Je proto nutné považovat výsledek spíše za orientační. Pokud je vám opravdu špatně, radši požádejte lékaře o PCR test.

Co dělat při pozitivním výsledku

Pokud vám vyjde pozitivní antigenní test doma, kontaktujte svého lékaře. Ten vás pošle na ověření PCR testem. Když budete pozitivní na odběrovém místě, jdete v případě příznaků do izolace. Bez příznaků musíte čekat na výsledek PCR testů.