Přijít o práci těsně před epidemií koronaviru bylo pro čtyřicetiletou Lucii z Prahy to nejhorší, co ji mohlo postihnout. Vychovává totiž sama dvě děti a každá koruna se jí hodí.

„Pracovala jsem předtím jako administrativní síla v soukromé firmě. Když skončila, říkala jsem si, že lidí je nedostatek a práci si najdu hned,“ říká.

Pekárna. Ilustrační foto
Lidé šetří i u pekaře. Místo cukroví si kupují housky

Jenže kvůli nouzovému stavu a tomu, že se všichni zabarikádovali doma, najednou bylo míst méně a také pohovory vázly. „Trvalo to skoro dva měsíce, než jsem nastoupila na nové místo,“ dodává s tím, že jí docházely peníze a musela si půjčit i od své sestry.

V této situaci není sama. Podle průzkumu, který provedla Asociace neúplných rodin v rámci programu VašeVýživné.cz se období koronaviru dotklo osmdesáti procent samoživitelů a samoživitelek. Dvě pětiny z nich přiznaly, že bez pomoci rodiny a přátel by to nezvládly. O práci pak přišla více než desetina osamocených rodičů. „Průzkum nám také ukázal, že si v této nepříznivé situaci muselo více než osmnáct procent samoživitelů půjčit peníze od bankovní či nebankovní společnosti,“ říká koordinátorka programu Dagmar Vogtová.

Nástrahy výuky

Podle průzkumu se navíc většina samoživitelů obává druhé vlny, a to z několika důvodů. Jednak proto, že se bojí dalšího propouštění, jednak kvůli tomu, že ošetřovné za péči o děti se na jaře dočasně zvýšilo na 80 procent mzdy, nyní je opět na nižší částce.

Problémem může být i uzavření škol a povinná distanční on-line výuka. „Technické vybavení a internet má zajistit rodič, což představuje významný náklad v rodinném rozpočtu,“ říká Vogtová.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.
Vyostřená debata. Stát selhává při vymáhání alimentů, uznala Maláčová

Samoživitelé a samoživitelky navíc čelí dalšímu problému. Během koronavirové krize totiž přestalo platit alimenty více expartnerů než předtím.

Kvůli pandemii tak musejí samoživitelky šetřit, což se děje hlavně na zdravém jídle typu ovoce a zeleniny. Týkalo se to téměř poloviny z nich. Uvítaly by tak pomoc v podobě potravinových balíčků či slev na jeslích.