Systém chytré karantény používá k odhalování nových případů nemoci covid-19 moderní technologie, například údaje z mobilních telefonů.

Takzvaná vzpomínková mapa vytvořená z dat mobilního operátora a platební karty, která ukáže místa pohybu za posledních pět dní, pomůže nakaženému člověku vzpomenout si na rizikové kontakty. Na bázi pohovoru a mapy by pak podle Prymuly měli hygienici dokázat zachytit 67 procent kontaktů.

Koronavirus - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Vláda uvolnila pravidla. Změny se týkají roušek, dětí i pendlerů

"Znamená to, že zhruba dva ze šesti kontaktů se zjistit nepodaří, protože jsou to lidé, na které ten člověk nemá bližší vazbu a nemá na ně telefonní číslo," uvedl epidemiolog. Systém tak podle něj nedokáže tyto lidi identifikovat. Hygienici však mohou data od operátorů použít jen v případě, že s tím dá nemocný souhlas.

Další možností je získání dat z aplikace eRouška, kterou si nainstalovalo přes 150.000 lidí. Funguje na principu bluetooth a pamatuje si ostatní telefony s aplikací, které byly v blízkosti, data o poloze ale aktivně neodesílá. Zatím je dostupná jenom pro telefony s operačním systémem Android.

  

Systém podle Prymuly jednotlivé hygienické stanice nacvičovaly. "Narazili jsme na celou řadu dílčích problémů, ale v tuto chvíli by naprostá většina již měla být vyřešena," uvedl náměstek. Hygienici se podle něj například obávali toho, že jim chytrá karanténa přidělá práci, protože se záznamy o pacientech musely přepisovat. Přistoupilo se k propojení softwarů či vytvoření e-žádanky.

"Oni se s tím logicky musí naučit pracovat tak, abychom byli schopni v momentu, kdy budeme potřebovat významné navýšení kapacity systému, byli schopni adekvátním způsobem reagovat," prohlásil epidemiolog. Na začátku epidemie byl totiž podle něj doposud využívaný systém pohovorů významně přetížený.

Pracovnice obchodu s oblečením pomáhá zákaznici s dezinfekcí rukou u vchodu do prodejny.
Epidemiologové: Rozvolnění znamená větší kázeň, nyní je to na každém z nás

Chytrou karanténu budou proto hygienici už ode dneška plně používat. Někdy však může být využitelnost získaných dat omezená. "Například pokud se to bude týkat člověka, který byl v nějakém domácím ošetření nebo nepobíhal po venku," uvedl Prymula.

Ministerstvo zdravotnictví začalo o chytré karanténě jako inspiraci z Jižní Koreje nebo Izraele mluvit ve druhé polovině března. V celém zemi pak měla fungovat od Velikonoc. Podle dřívějšího vyjádření Prymuly se podobné celostátní projekty obvykle připravují několik měsíců i roky. Do projektu jsou zapojeny tisíce lidí.