Adrenalin Park Janská

Kde: Janská u Děčína
Cena: 250 až 300 korun (podle volby atrakce)
Nejlepší atrakce: Obří dvaadvacetimetrová adrenalinová houpačka vystaví zájemce přetížení 2G. Člověk tak bude v danou chvíli vážit dvakrát víc než normálně.
Čím je také zajímavý: Nejvyšší lanové centrum v Evropě postavené na lanových sloupech skýtá několik atrakcí. Návštěvníky čeká například sto čtyřicet metrů dlouhá lanovka, ve které poletí více než padesátikilometrovou rychlostí, nebo slanění čtyřicetimetrového převisu. Vyzkoušet mohou mimo jiné i bojovou hru v prostorách bývalé podzemní vojenské továrny.

Hřenské soutěsky zavalili turisté z celé Evropy.
Lodičky, kam se podíváš: Zkuste plavbu Punkevní jeskyní či Českým Švýcarskem

Adrenalin Park Jedlová

Místo: Jiřetín pod Jedlovou
Cena: 60 až 240 korun (podle volby atrakce)
Nejlepší atrakce: Obří houpačka pro dvě osoby nabídne volný pád, přetížení i stav beztíže. Místo cestování do vesmíru se stačí zhoupnout.
Čím je také zajímavý: Lezecká stěna nebo sjezdové káry jsou jen několik z mnoha atrakcí, které adrenalinový park Jedlová nabízí. Lanový park má dvanáct překážek různých obtížností i výšek. Pro milovníky horských kol a rychlé jízdy je připravená lanovka, které zájemce i s koly vytáhne na kopec a umožní jim sjet downhillovou dráhu plnou skoků a překážek.

ZFP Aktivity Park Naháč

Místo: Chocerady
Cena: 90 korun
Nejlepší atrakce: Místní lanový park nabízí jedenáct vysokých a tři nízké tréninkové překážky. Areál je vhodný pro skupiny i jednotlivce. Skupinové lanové úkoly stmelí pracovní týmy i jakékoliv jiné skupiny.
Čím je také zajímavý: Aktivity park Naháč se rozkládá na pěti tisících metrech čtverečních pod korunami stromů. Kromě lanového parku nabízí i paintballovou arénu. Žádného návštěvníka do parku nepustí bez proškolení instruktorem. Zájemcům musí být více než třináct let a musí měřit přes sto čtyřicet centimetrů.

InfografikaZdroj: Deník

Sportovně relaxační areál Hluboká nad Vltavou

Kde: Hluboká nad Vltavou
Cena: 100 až 340 korun (podle volby atrakce)
Nejlepší atrakce: Pardálův výběh je fyzicky náročná překážková dráha vytvořená pod taktovkou pijáků piva Pardál. Absolvovat jej mohou pouze dospělí, které čeká lanovka poháněná vlastní silou, sudy protáčející se pod nohama, přeskakování obřích půllitrů a rozhoupané chmelové žoky.
Čím je také zajímavý: Adrenalin park ve Sportovně relaxačním areálu nabízí především lanové okruhy, které otestují lezcovu zručnost i sílu. Na své si však přijdou i horolezci. Děti čeká bungee trampolína.

Zipline. Ilustrační foto
Extrémní skluz na laně. V Česku se chystá 20. nejdelší zipline na světě

Lanové centrum Proud

Místo: Brno
Cena: 150 až 300 korun (podle volby atrakce)
Nejlepší atrakce: Místní lanový park je ideálním cílem pro pracovní kolektivy, školní výlety nebo děti, které se nespokojí s obyčejnou oslavou narozenin.
Čím je také zajímavý: Skok na hrazdy deset metrů nad zemí, discgolf, balíček s únikovou hrou nebo s laser game nabízí brněnská pobočka lanového centra Proud. Brněnský areál je vhodný pro všechny skupiny návštěvníků. Návštěvníkům je Proud otevřený od dubna do října. Další pobočky jsou v Praze, Olomouci, Břeclavi nebo Pardubicích.

Adrenalin Park Stříbrný rybník

Kde: Hradec Králové
Cena: 50 až 370 korun (podle volby atrakce)
Nejlepší atrakce: Osmadvacet lanových překážek zavěšených až osm metrů nad zemí a sedm lanovek. To je vysoké lanové centrum v adrenalinovém parku. Projít jej trvá dvě až tři hodiny a unavení lezci mohou průchod zhruba v polovině ukončit sjetím lanovkou na zem.
Čím je také zajímavý: Park mimo jiné nabízí vodní centrum, kde si zájemci mohou vyzkoušet paddleboard, skákací boty nebo takzvané bumper bally, čili obří nafukovací míče, do kterých si lidé vlezou. Dalším lákadlem je laserová biatlonová střelnice.

Adrenalin Park Jeseníky

Kde: Česká Ves
Cena: 80 až 450 korun (podle volby atrakce)
Nejlepší atrakce: Adrenalinová věž návštěvníky láká na obří lanovku, ke které se mohou dostat různými způsoby. Odvážnější mohou na vrchol vylézt po horolezecké stěně nebo lanech, méně odvážní mohou zvolit žebřík. Výhled a jízda lanovkou jsou pak odměnou.
Čím je také zajímavý: Adrenalin park Jeseníky nabízí široký výběr atrakcí. Návštěvníci si mohou zaskákat na bungee trampolíně, zajezdit na koních, zkusit lukostřelbu, půjčit kolo, koloběžku či kánoi nebo se utkat v paintballu. Součástí je také lanové centrum.

Pohádková stezka aneb putování malého Človíčete, Panenská
Aby se s rodiči na túře nenudily. Zábavné naučné stezky pobaví hlavně děti

Adrenalin Park Dolní Morava

Kde: Dolní Morava
Cena: 100 až 360 korun (podle volby atrakce)
Nejlepší atrakce: Power fan je skok volným pádem bez jakékoliv gumy. Skokana jistí lano, které pod ním svým odvíjením při pádu roztáčí větrák. Mechanismus s větrákem pád neustále kontroluje. Nakonec člověk jemně přistane.
Čím je také zajímavý: Na čtrnáctimetrové adrenalinové věži nabízí park i další atrakce. Kromě Power fanu si zájemci mohou vyzkoušet obří houpačku Double big swing, v níž se z výšky třinácti metrů zhoupnou až dvě osoby. Mezi další lákadla patří také lanovka, horolezecká stěna a lanový park.

Tarzanie - Horský lanový park Ráztoka

Místo: Trojanovice
Cena: 220 až 330 korun (podle volby balíčku)
Největší atrakce: Dvě trasy pro děti, o jednu víc pro dospělé, nabízí největší lanový park v České republice. Každá z tras pro dospělé má víc než pětatřicet překážek a lezec na ní stráví přes hodinu času.
Čím je také zajímavý: V lanovém parku se není čeho bát, trasy jsou barevně rozlišené a kromě černé, nejnáročnější, nabízí i snadnou žlutou a střední zelenou trasu. Na dětskou trasu, která je ve dvou až čtyřech metrech nad zemí, mají přistup pouze děti vyšší než metr.

Veverák - Lanový park Olomouc, Svatý Kopeček 

Místo: Olomouc
Cena: 160 až 220 korun (podle volby trasy)
Nejlepší atrakce: Lanový park se sedmačtyřiceti překážkami je rozdělený do tří tras pro děti i dospělé.
Čím je také zajímavý: Lanové centrum se rozkládá nedaleko zoologické zahrady na Svatém Kopečku a je proto ideálním doplněním výletu za zvířaty. Dětská dráha je snadná a ve výšce jeden až jeden a půl metru nad zemí je snadné dítě jistit, případně zachytit. Trasa pro dospělé už visí v deseti metrech nad zemí a její součástí je atraktivní padesát metrů dlouhý přejezd.

InfografikaZdroj: Deník

Autoři: Vojtěch Dufek, Jan Mazáč

Koupaliště a kemp Pecka
Klid a relax. České kempy nejsou jen o Sedmihorkách, své kouzlo mají i ty malé