Jak to bude se školami
Od pondělí 3. května by měli na rotační prezenční výuku nastoupit žáci druhého stupně základních škol v sedmi krajích republiky. V těch samých krajích by se měli vrátit do mateřských škol, lesních školek a dětských skupin předškoláci všech věkových kategorií.

Kterých krajů se to týká?
Královéhradeckého, Karlovarského, Plzeňského, Středočeského, Libereckého, Pardubického a Prahy.

Jak to bude v ostatních krajích?
Tam budou i nadále do školek chodit pouze nejstarší předškoláci, tedy jejich poslední ročník. Žáci druhého stupně základních škol budou i nadále na rotační výuce.

Prodejna C&A.
Všechny maloobchody se otevřou 10. května. Zahrádky nejdříve o týden později

Kdy by se to mělo změnit i tam?
Od pondělí 10. května. Ale pouze s výjimkou okresů, kde bude špatná epidemická situace. Ty upřesní vláda příští týden.

Jak to bude se středoškoláky a vysokoškoláky?
U středoškoláků se zatím nic nemění, u vysokoškoláků se má od pondělí 10. května obnovit praktická výuka ve všech ročnících. Zatím je tam pouze v posledních.

Jak to bude s testováním ve školách?
V mateřských školách by být neměly být povinné ani roušky, ani respirátory. Ale jen u dětí, ne zaměstnanců. V základních školách se na prvním stupni od pondělí bude testovat jednou týdně, na druhém stupni dvakrát týdně. Roušky tam povinné zůstanou.

Jak to bude s kroužky?
V pátek o tom bude jednat ministerstvo školství a ministerstvo zdravotnictví, vláda rozhodne v pondělí.

Otevřou se kadeřnictví a další služby?
Ano, od pondělí 3. května se otevírají služby péče o tělo, jako jsou holičství, masérské služby nebo kosmetiky. Ale budou tam povinné testy jako pro zákazníky, tak pro zaměstnance.

Kdy obnoví činnost zbytek kamenných prodejen?
Od pondělí 10. května. Samozřejmě za podmínek počtu zákazníků na velikost prodejny, rozšek a rozestupů.

Chodba základní školy. Ilustrační snímek
Od pondělí se otevře 2. stupeň ZŠ v sedmi krajích, schválila vláda

A co hospody?
Jejich zahrádky se otevřou nejdříve 17. května.

Změní se od pondělí ještě něco?
Ano, pro výše zmíněných sedm krajů existuje výjimka pro otevření muzeí, galerií, výstavních prostor, hradů, zámků a obdobných historických nebo kulturních objektů pro individuální prohlídky, možnost pořádat veletrhy a prodejní hospodářské výstavy za účasti veřejnosti a také možnost obnovení sportovní přípravy amatérských sportovců mladších 18 let organizované sportovními svazy ve venkovních areálech za stanovených protiepidemických podmínek.

Jakých služeb konkrétně se pondělní opatření týká?
Provozoven holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, kosmetických, masérských a obdobných regeneračních nebo rekondičních služeb a provozoven úpravy a stříhání zvířat. Konkrétní seznam všech obchodů a služeb, které od pondělí fungují.

Jaké testy můžu uplatnit u kadeřnice, maséra či kosmetičky?
Nově otevřené služby jsou umožněny pouze tehdy, když s negativním výsledkem absolvovala profesionálně (na odběrovém místě či zdravotníky) provedený PCR test starý nejdéle sedm dnů nebo antigenní test starý nejméně 72 hodin. Stačí i negativní test provedený zaměstnavatelem nebo ve škole, ale musí mít potvrzení z práe nebo ve školy. U dětí stačí i čestné prohlášení rodičů nebo jiných zákonných zástupců (pěstounů, vychovávajících prarodičů apod.). Je též možné absolvovat ministerstvem schválený test na místě. Namísto testu ale lze doložit i doklady, že zákazník prodělal nejdéle před devadesáti dny covid nebo má aspoň čtrnáct dnů po poslední dávce vakcíny proti koronaviru. Podrobnosti lze opět nalézt zde.