Dopoledne ještě šněroval zasněžené kopce v Beskydech. Večer už se ale pětatřicetiletý Jan svíjel bolestí nad talířem s večeří.

„Manželka si ze mě chvíli utahovala, že jsem se na běžkách strhal,“ vzpomíná na osudný víkend muž. „Když jsem ale začal zvracet a měl jsem křeče až v obličeji, nastartovala auto a fičeli jsme do nemocnice.“

Tam lékaři zjistili akutní zánět apendixu. Na sál ho prý vezli doslova za pět minut dvanáct. V nemocnici si pak poležel ještě celých osm dní. To je zhruba dvakrát tak dlouho, než kolik stráví ve špitále většina pacientů s toutéž diagnózou. Jeho stav totiž zkomplikoval hematom, tedy krevní výron. „Doktoři ho museli vypustit,“ uzavírá příběh Jan.

Porod. Ilustrační foto.
Podívejte se, jak se umějí postarat o maminky v tuzemských porodnicích

Za 20 minut je hotovo

O apendix, tedy červovitý přívěsek slepého střeva, přijde každoročně asi 28 tisíc Čechů. Většina z nich kvůli akutnímu zánětu, stejně jako Jan. V takovém případě lékaři volí většinou klasickou operaci. „Při té se červovitý přívěsek slepého střeva podváže, za tímto podvazem se oddělí a samotné místo podvazu se ještě zanoří a přešije stehy. Odstraněný apendix se odešle k histologickému vyšetření,“ vysvětluje chirurg Fakultní nemocnice v Olomouci Tomáš Malý.

Jak která nemocnice léčí? Podívejte se, kde vám nejlépe odoperují žlučník

Takový zákrok podle něj trvá zhruba dvacet až šedesát minut. Provádí se v celkové anestezii. Pokud lékař zvolí laparoskopickou operaci, může být vše ještě jednodušší. Na břiše pacientovi zbude jen pár nepatrných jizviček, nic víc.

Jak ale ukazuje Janův příběh i statistiky ze 116 špitálů po celé zemi, lidé pak leží v nemocnici různě dlouho. Data Kanceláře zdravotního pojištění z roku 2017 dokonce odhalila, že jsou rozdíly až desetinásobné.

Pokračování článku čtěte na Deník Klubu:

Co se dozvíte dále?

  • Kolika pacientům jejich lékaři pomohli? Jak dlouho si po zákroku poleželi na lůžku?
  • Jak si ve statistikách stojí nemocnice z vašeho okolí?
  • Zjistíte na unikátních mapách Deníku se 116 nemocnicemi.

Zdroj: Deník