„Ačkoliv jsem měl všechny příznaky covidu-19 a pozitivní antigen od lékařky, potřebný dokument jsem neobdržel. Přitom jsem kvůli horečce a nařízené izolaci nemohl jít ven mezi lidi a udělat si PCR test. Vždyť za vědomé šíření nákazy je pokuta až tři miliony korun,“ vylíčil situaci mladý sportovec. Případ Deník popsal loni v prosinci a reagovaly na něj desítky čtenářů.

Testování zaměstnanců pily Javořice - 4. března 2021
Při pozitivitě pět dní karantény. Vláda chce testovat všechny zaměstnance

Ptala se. Měla smůlu

Například Hana G. byla testovaná v ordinaci své praktické lékařky. Na základě pozitivního antigenu a příznaků jako bolest těla, hlavy, zimnice, ztráta čichu a chuti jí diagnostikovali covid. „Bylo mi řečeno, že ministerstvo zdravotnictví, aby se ulevilo systému, nepožaduje PCR test, takže ho nemusím absolvovat. Třikrát jsem se ptala, jestli to tak opravdu je, abych potom dostala certifikát o prodělané nemoci platný 180 dní,“ napsala Deníku.

Všichni rodinní příslušníci, jež nahlásila hygieně, PCR testem prošli. Paní Hana ale certifikát nedostala, neboť v té době již byly změněny podmínky uznání prodělané nemoci. Zatímco evropská ECDC a české ministerstvo zdravotnictví původně uznávaly typické příznaky a antigen jako prokázanou nemoc, od loňského června tomu tak není. Digitální certifikát EU COVID o prodělaném onemocnění lze získat pouze na základě pozitivního výsledku PCR testu podle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2021/953.

Tato informace se však evidentně nedostala ke všem praktikům. Dokládá to reakce Jany Pračkové na zmíněný článek: „Totožný je příběh mého syna. Pozitivní antigen a potvrzené příznaky u lékaře, následná SMS z hygieny o zahájení izolace. Praktická lékařka i on uskutečnili desítky telefonátů s nulovým výsledkem. Jeho izolace skončila 24. listopadu 2021 a certifikát nemá.“

O oficiální vyjádření žádá i Jiří Pulkrábek se stejnou zkušeností.

Covidové oddělení v litoměřické nemocnici.
PŘEHLEDNĚ: V čem je omikron zrádný a co na něj (ne)zabírá

To Deníku za minulé vedení resortu poskytl exministr Adam Vojtěch (ANO): „Potvrzení o prodělání covid-19 je vázané na pozitivní PCR test. Na něj je napojený i systém ISIN, jehož prostřednictvím se validují QR kódy. Bez toho by certifikát nemohly uznat okolní státy. Pravidla jsou všude stejná. Neexistuje žádná jiná průkazná metoda.“

Povinnost lékaře

Jeho stanovisko potvrdil i Ondřej Jakob, mluvčí nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). „Momentálně lze získat certifikát o prodělání covid-19, který slouží jako doklad pro vstup všude tam, kde je potřeba, pouze pokud byla nemoc potvrzena PCR testem. Žádné další možnosti pro uznání prodělání onemocnění nyní nejsou stanoveny. Tato pravidla jsou nastavena dlouhodobě a dotyční měli správně na doporučení své lékařky absolvovat konfirmační PCR test," uvedl.