"Čísla mohou být relativně příznivá, protože se zdá, že ohnisko na Karvinsku se postupně zklidňuje. Nepotvrdilo se nějaké masivní komunitní šíření nemoci," řekl dnes ministr na dotaz novinářů na odborné konferenci Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/covid-19 - Výzkumná infrastruktura jako součást kritické infrastruktury státu.

Počty nových případů se tak podle něj zvyšují ve zbytku republiky, například nové ohnisko je v uherskohradišťské nemocnici. "Nemocnic, kde se nákaza objevila, je celá řada. Jsou to rizikové provozy," uvedl ministr.

Tam, kde se nemoc šíří v komunitě, jako v Moravskoslezském kraji, jsou podle něj zdravotníci pravidelně testovaní. V Uherském Hradišti podle něho zatím nejsou žádní nakažení s vážným průběhem nemoci covid-19. "Je to nepříjemné v tom, že bude na nějaký čas omezená intenzivní péče," dodal.

Uzavřený JIP v Uherském Hradišti

Uherskohradišťská nemocnice uzavřela jednotku intenzivní péče (JIP) a zastavila na ní příjem pacientů. Testy totiž prokázaly onemocnění covid-19 u devíti zaměstnanců nemocnice a jednoho z pacientů hospitalizovaných na pooperační JIP. Další pozitivní pacient leží v nemocnici na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO), ale s případem nesouvisí.

Nemocnice v Uherském Hradišti. Ilustrační foto
Koronavirus v Uherskohradišťské nemocnici: kvůli nakaženým uzavřela oddělení

Bez vážnějších příznaků nemoc prodělává většina lidí, kteří se jí nakazí. V nemocnicích je s covidem-19 nadále 132 lidí, počet lidí ve vážném stavu se ale proti pondělním údajům zvýšil v úterý skoro o polovinu na 21. Dvě nově hlášená úmrtí jsou z pondělí a úterý.

O počtu testů provedených v úterý bude ministerstvo na webu informovat dnes v 17:30. V pondělí hygienici provedli 3799 testů, což byl více než dvojnásobek proti neděli, ale počet odhalených případů nákazy byl přitom srovnatelný.

Podíl potvrzených případů nákazy k počtu testů tak v pondělí klesl na 1,68 procenta z nedělních 3,71 procenta. Celkový počet testů, včetně opakovaných u stejného člověka, za celou dobu epidemie v Česku překročil 600 tisíc.

Většina okresů v republice nové případy covidu-19 neregistruje. Lokální ohniska nemoci jsou na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Kutnohorsku a Jihlavsku. Nejvíce zasažené zůstává Karvinsko, za uplynulý týden tam zaznamenali zhruba 55 nových případů na 100 tisíc obyvatel.

Epidemiolog Roman Prymula
Prymula: První vakcíny proti covidu-19 by mohly být na konci října

Nákaza se v okrese rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů těžební firmy OKD a jejich blízkými. Na sousedním Frýdecko-Místecku je za posledních sedm dní 23 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Čísla v obou těchto okresech Moravskoslezského kraje ale zvolna klesají.

Nové ohnisko na Novojičínsku

Nově se tento týden covid-19 objevil mezi zaměstnanci firmy Varroc Lighting na Novojičínsku, kde je pozitivních 22 lidí. Hygienici tam nařídili od úterý plošné testování 1500 lidí. Na Novojičínsku je za poslední týden zhruba 12 nových případů na 100 tisíc obyvatel.

Na Ostravsku je to devět, na Kutnohorsku 22, na Jihlavsku 13 a například v Praze šest. Jihlavský krizový štáb v reakci na víkendový výskyt nových případů obnovil od úterních 15:00 pro Jihlavsko povinnost nosit roušky v MHD, u kadeřníka, ve velkých obchodech a nákupních centrech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních i na venkovních kulturních akcích.

Městská nemocnice Ostrava (MNO) rozšiřuje provozní dobu odběrového místa.
Strach je tu pořád. V Ostravě roste zájem o testy na koronavirus

Mezi kraji bylo zatím nejvíc nakažených zaznamenáno v Moravskoslezském kraji, kde od vypuknutí epidemie odhalili 3791 případů koronaviru. V Praze je to o víc než tisícovku případů méně a v nejméně zasaženém Jihočeském kraji laboratoře dosud odhalily 212 nemocných. S covidem-19 nejvíc lidí zemřelo v Praze, nejméně ve Zlínském kraji.

Vláda kvůli příznivému vývoji nemoci v posledních týdnech zrušila většinu plošných opatření. Některá omezení, například nošení roušek či omezení hromadných akcí, platí dál v postižených okresech v Moravskoslezském kraji. V Praze si lidé musejí zakrývat nos a ústa v metru. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by se roušky v MHD mohly znovu nosit od října či listopadu, kdy se začnou šířit i další respirační viry a později také chřipka.

.