Noc kostelů nabízí široké veřejnosti v České republice možnost navštívit kostely a modlitebny a poznat nejen jejich kulturní hodnotu, ale také se seznámit s křesťanstvím prostřednictvím hudby, výtvarného umění, divadelního představení, rozhovoru či setkání.

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: DeníkVůbec první Noc kostelů (Lange Nacht der Kirchen) proběhla v roce 2005 ve Vídni. O rok dříve nechal kostelník v jednom z vídeňských kostelů večer během úklidu kostel otevřený a zjistil, že otevřené dveře ve večerní atmosféře jsou pozváním pro kolemjdoucí ke vstupu. Dostal nápad a ten se ujal. Během čtyř let se akce spontánně rozšířila do celého Rakouska a odtud přes hranice i k nám. U nás se poprvé uskutečnila v Brně a Plzni roku 2009.

„V tuto noc se otevřou dveře příbytků, které stavěli naši předkové, aby v nich mohli uctít Boha. Na dálku jsou to mnohdy jen budovy z cihel a kamení, různých stavebních slohů, barev fasád, se zvonicemi nebo bez nich. Poznejme, co se skrývá uvnitř,“ láká návštěvníky Tomáš Chytil, farář Církve československé husitské v Ostravě-Polance a v Ostravě-Svinově.

Celý článek i seznam nejznámějších kostelů v Česku, ale i mnoho dalšího, třeba i to, že choreograf, tanečník, režisér, pedagogog i šéf Baletu Národního divadla v Praze Petr Zuska říká: Šéfovat je stejně těžké jako tancovat, si přečtete už v sobotu v magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků.

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.