Počet lidí, u kterých se v ČR od začátku epidemie loni v březnu nový koronavirus potvrdil, se blíží milionu. K dnešku to bylo zhruba 994 500 lidí. Aktuálně je s covidem-19 nemocných asi 92.700 lidí. Počet zemřelých s koronavirem stoupl od začátku epidemie na 16 545. Na pondělí zatím připadá 63 úmrtí. Při pozdějších aktualizacích se tento údaj většinou zvyšuje.

Laboratoře udělaly v pondělí přes 63 600 PCR a antigenních testů na přítomnost koronaviru. Pozitivní byla podle předběžných údajů čtvrtina vzorků. V mezitýdenním srovnání se pozitivita vzorků zvýšila o 2,5 procentního bodu. Údaje ale běžně podléhají zpětným revizím.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Změny v tabulce PES: Blatný chce zatím počkat, i kvůli britské mutaci viru

Nejhorší epidemická situace je v současnosti na Sokolovsku, kde připadá za poslední týden 1230 nových případů na sto tisíc obyvatel. Následuje Chebsko s 1098 případy a Trutnovsko s 1043 případy na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Všechny ukazatele se zlepšily 

Nejvyšší hodnoty dosáhl index PES na začátku roku, kdy se tři dny držel na 90 bodech. Ve čtvrtém stupni, který je vymezen 61 až 75 body, je index nepřetržitě od poloviny ledna.

Rizikové skóre PES se počítá z počtu nakažených v obecné populaci a mezi seniory na sto tisíc obyvatel za 14 dní a příjmů do nemocnic, kdy nakažený o své pozitivitě neví. Všechny tři ukazatele v pondělí ve srovnání s předchozím dnem mírně klesly.

Nepatrně se zlepšil i čtvrtý hodnocený parametr, zjednodušené reprodukční číslo. Stále ale zůstává těsně nad hodnotou 1,0. To znamená, že jeden nemocný s potvrzeným covidem v průměru nakazí přibližně jednoho dalšího člověka.

Indexem PES se měla původně řídit opatření proti šíření nemoci covid-19. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek řekl, že skóre PES už není pro určování opatření relevantní.

Ilustrační fotografie.
Umělecké školy jsou v ohrožení. Výuka dětí na dálku rodičům nestačí

Kvůli riziku nakažlivější britské formy koronaviru a trvající přetíženosti nemocnic ministerstvo zdravotnictví zatím vyčkává se změnami v tabulce protiepidemických opatření systému PES. Původně měly změny, které počítaly například s negativním antigenním testem jako možností zvýšení limitů pro setkávání lidí na akcích, platit od začátku února.

Zdravotníci v Česku dosud podali téměř 280 066 dávek vakcíny proti covidu a přes 44 700 lidí dostalo obě potřebné dávky. Z toho v pondělí bylo doočkováno 6309 lidí. V Česku se očkuje proti koronaviru od 27. prosince a vakcínu zatím dostávají především zdravotníci a senioři nad 80 let. V pondělí se aplikovalo 9608 dávek vakcíny, proti předchozímu pondělí to bylo zhruba o 2600 méně.