U většiny lidí má nákaza lehčí průběh, počet zemřelých ale roste. Dnes do statistik přibylo dalších 17 obětí. Dosud s covidem-19 zemřelo 635 lidí. Počet zemřelých s koronavirem za září převýšil počet úmrtí za duben. V dubnu jich bylo 206, za září dosud 210. Na dnešek zatím připadá osm úmrtí, v pondělí zemřelo devět lidí. V sobotu a v neděli ale ministerstvo eviduje po 16 obětech, minulou středu jich bylo dokonce 20.

Ilustrační snímek
ON-LINE: Pelhřimovsko jako nejvíc zasažený region? Hygienik: Není to tak hrozné

Počet lidí, kteří skončili s koronavirem v nemocnici, se podle údajů ministerstva zvýšil od začátku září zhruba pětinásobně na 825. Na více než pětinásobek stoupl i počet hospitalizovaných ve vážném stavu, je jich 187.

V ČR je podle Lékařské komory aktuálně také už skoro 1700 nakažených zdravotníků, z toho 400 lékařů a 700 sester. Podle zdravotnických odborů je třeba omezit zbytnou péči. Nemocnice, hygienické stanice a sociální služby by měly oslovit bývalé zaměstnance, pomoci by měli i studenti lékařských fakult a zdravotnických škol.

Prymula: Uzavření hranic není v plánu

Případů covidu-19 původně přibývalo nejvýrazněji v Praze a okolí. Podle aktuálních údajů byl ale největší růst za posledních sedm dní na Pelhřimovsku, více než 247 nových případů v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Následuje Uherskohradišťsko s 236 případy. V okrese Praha-západ bylo za uplynulý týden případů na sto tisíc obyvatel 220, v Praze 213 a v okrese Praha-východ přes 208.

Ministr Prymula chce najednou nouzový stav. Proč?

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dnes řekl, že nouzový stav kvůli koronaviru by mohl začít platit od pondělní spolu s novými opatřeními, která budou na dva týdny. O vyhlášení stavu nouze bude ve středu rozhodovat vláda. Od pondělí také zřejmě zavře střední školy v regionech s vyšším rizikem nákazy, další omezení se budou podle Prymuly týkat zejména volnočasových aktivit. Na rozdíl od jara se ale neplánuje uzavírání státních hranic.