U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli na facebooku uvedl, že s covidem-19 je v nemocnici 119 lidí, z nich 24 potřebuje intenzivní péči. Ministerstvo zatím aktuálnější údaje nezveřejnilo.

Cestující na letišti ve Splitu
Češi si koronavirus vozí i ze zahraničí. Nejvíce nakažených přijelo z Chorvatska

V neděli přibylo v Česku 135 potvrzených případů koronaviru, nejméně za týden. Zároveň to ale byl nejvyšší nedělní přírůstek nakažených od konce června, kdy ovšem čísla zvyšovalo cílené testování v dolech OKD na Karvinsku.

Za celý minulý týden odhalily laboratoře v zemi více než 1900 nakažených. V pátek dokonce denní nárůst překonal hranici 500 případů, což je dosavadní rekord. O víkendu je většinou nárůst nově nakažených nižší. Důvodem je menší množství provedených testů. Tuto neděli jich laboratoře udělaly 2202, zatímco v pracovních dnech minulého týdne se jejich počet pohyboval od pondělních 6980 do pátečních přibližně 9600.

Nejvíce nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je na Kolínsku, a to téměř 45. Následuje okres Uherské Hradiště s 39 případy a Praha, kde je zhruba 37 nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. Jediným regionem v zemi bez nového případu za uplynulých sedm dní je Domažlicko. Podle epidemiologa a vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly ohniska nákazy nejsou velká, ale jsou rozšířená poměrně plošně.

Vládní zmocněnec pro digitalizaci a IT Vladimír Dzurilla dnes uvedl, že v Česku je 106 ohnisek nemoci. Lidé se nejčastěji nakazí v rodině, nákazu si přinesou například z dětského tábora, večírku, ale i chmelové brigády.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula vystoupil 7. května 2020 v Praze na tiskové konferenci po jednání vlády k dalším opatřením na pomoc při řešení dopadů epidemie koronaviru.
Ohniska covidu nejsou velká, říká Prymula. Jsou ale jsou plošně rozšířená

Zářijový návrat dětí a studentů do škol a lidí z dovolených by mohl podle epidemiologů situaci s koronavirem v Česku zhoršit. Od září proto bude povinné zakrývání nosu a úst v hromadné dopravě, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních, na vnitřních akcích od stovky účastníků a u říjnových krajských a senátních voleb.