Návštěvy byly zakázané od 9. října, někde se lidé vídali jen pomocí videohovorů či aspoň přes sklo nebo ve speciálních místnostech.

Některá zařízení vyhradila zdravotníka, který návštěvu otestuje, v takovém případě je vyšetření hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Jiná vyžadují, aby si test příchozí nechali udělat jinde za úhradu. Většina domovů nechává návštěvy doprovázet jedním ze zaměstnanců. Má dohlížet na dodržování hygienických opatření a také na dobu trvání návštěvy, která je omezená.

Poradna Deníku ke koronaviru
Poradna Deníku: Jak se připravit na návštěvu blízkých v domově seniorů?

V Jihomoravském kraji má v současnosti jen minimum domovů možnost testovat návštěvníky při příchodu a potřebují dořešit logistiku návštěv. Ve všech oslovených zařízeních byl počet návštěv na den omezen a návštěvy se musejí objednávat telefonicky předem. Například brněnské domovy z kapacitních nebo personálních důvodů návštěvy na místě testovat nemohou. Ředitelé odkazují návštěvníky na testovací místo na brněnském výstavišti.

V Královéhradeckém kraji dnes umožnily návštěvy jen některé domovy seniorů. Tato zařízení hlásila velký zájem, připustila ale i obavy ze zvýšeného rizika zavlečení nákazy. Některé domovy neotevřely z provozních důvodů, jiné kvůli karanténním opatřením.

Pražské domovy pro seniory a další lůžková zařízení sociálních služeb přistoupily k umožnění návštěv různě. Větší zájem příbuzných je tam, kde se lidé mohou nechat zdarma otestovat antigenními testy. Některá zařízení je budou mít až od pondělí, jiná žádají vlastní test na covid-19.

Dojemná setkání

Například v Domově pro seniory a domovu se zvláštním režimem v Dolním Rychnově v Karlovarském kraji zatím umožní návštěvy jen v části domova pro seniory, protože ve zdravotnické části jsou ještě případy koronaviru. Místo rezervací bude domov koordinovat návštěvy s rodinami.

V mělnickém domově pro seniory se dnešní obnovení návštěv obešlo bez problémů, lidé přicházeli postupně a neshlukovali se. A to přesto, že nebylo nutné objednat se na určitou hodinu.

Dojemná byla mnohá setkání v Domově pro seniory v Prostějově, některá se neobešla bez slz klientů, návštěvníků i personálu."Babičku jsme už dlouho neviděli, má 96 let. Já jsem ji naposledy viděla na jaře, dědeček za ní chodil sám, nechtěli jsme ji vystavovat nebezpečí," řekla ČTK Pavla Plevová ze Studence na Prostějovsku. Prostějovský domov pro seniory umožňuje příbuzným testování na místě. Zájem příbuzných byl velký.

Bakovská on-line škola pro seniory.
Rozptýlení pro seniory. V Bakově nad Jizerou pro ně připravili on-line školu

Ředitelé domovů pro seniory se shodují v tom, že adventní doba je pro seniory v domovech zvlášť náročná. Chybí jim především blízkost rodiny, kterou úplně nedokáží nahradit ani sebedokonalejší spojení pomocí tabletů či telefonů. "Téměř každý druhý senior má mobilní telefon a je s rodinou propojen. Máme navíc tablety i služební telefony. Vizualizaci jsme schopni zprostředkovat. To objetí je ale objetí," řekla ČTK ředitelka domova v Pavlovicích u Přerova Eva Machová.

Na podzim se podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb nakazilo 12.000 obyvatel domovů pro seniorů. Celkem jich v nich pobývá zhruba 65.000. Od poloviny listopadu měly domovy povinnost klienty testovat antigenními testy, od pátku trvá dál jen testování zaměstnanců jednou za pět dní. Vrchol epidemie byl v těchto zařízeních kolem poloviny listopadu, kdy bylo nakažených asi 5000 klientů a 3000 zaměstnanců. Mnohá zařízení kvůli nedostatku personálu musela povolat dobrovolníky nebo vojáky. V současné době je nemocných asi 3500 klientů a zhruba 2000 zaměstnanců.