Zatímco během léta jsme si za nová auta spíš připlatili, na podzim se automobilky rozhodly, že budou žádat za své vozy zase o něco méně. Levnější modely tak koupíte u Fiatu, Dacie, Toyoty, Peugeotu nebo třeba Hyundai.

Právě poslední jmenovaná značka stojí za pozornost. Ta shodila ceny u svých modelů už na začátku října. Například u nošovického hatchbacku Hyundai i30 zařídila slevu 20 tisíc korun, čímž se auto v základní ceně začalo prodávat od 299 990 korun. Pád pod „magickou“ hranici 300 tisíc je zajímavý i tím, že jde díky této ceně aktuálně o nejlevnější model v nižší střední třídě.

Lákavá je i Dacia. Její SUV Duster je aktuálně nejprodávanějším SUV na evropském trhu. Není divu, ve své kategorii je zároveň i nejlevnějším. Výhodná je i ve verzi s pohonem všech kol. Pokud toužíte po Dusteru s benzinovým motorem a také v provedení 4x4, mají pro vás Rumuni slevu 15 tisíc korun.

Logo také
Co je nového v novém Golfu? První dojmy z vozu, který jsme zkoumali při premiéře

Jestliže u Dacie zlevňovaly benzinové motory, najdou se automobilky, které naopak stahovaly cenu u dieselů. To je i případ Nissanu a jeho SUV X-Trail, které lze nyní koupit levněji. Naopak teď nedoporučujeme kupovat úsporný vznětový čtyřválec 1.6 TDI u Seatu, se kterým zdražily modely Arona i Ibiza. U těchto aut nejde ale o jednotku, která by byla v hledáčku většiny zákazníků.

Jistě, v našem aktuálním přehledu změn na českém trhu nejsou jen slevy, ale i zdražení. Naštěstí je jich nejen méně, ale většinou jde jen o minimální částky. Tu si zaplatíte navíc dva tisíce, tu osm nebo deset. Nejde se ale i pár výjimek.

Honda Jazz v outdoorovém provedení Crosstar.
Nová Honda Jazz přijíždí. Bude mít hybridní pohon a praktická sedadla

A pak si dejte ještě pozor na auta, u kterých se některé verze zlevnily, aby se jiné mohly zdražit. To je i případ Hondy CR-V, která motor 1.6 VTEC Turbo 4x4 s bezstupňovou převodovkou CVT slevila o 35 tisíc korun, ale zase si řekne více za základní provedení s tímto turbomotorem – připlatíte si za něj 20 tisíc.

Jak vidíte, není snadné se v nabídce automobilek jen tak vyznat. Proto vám přinášíme aktuální přehled nezajímavějších změn, které se na začátku podzimu v cenících odehrály. Změny najdete u každého vozu v přiložené fotogalerii. Znaménko minus znamená slevu, znaménko plus zdražení.