Jihočeský hejtman Martin Kuba na svém facebookovém profilu krátce po 19. hodině zveřejnil varování pro občany: „Zástupci společnosti Meteopress, kteři na Hochficht nedávno nainstalovali meteoradar, mě právě upozornili, že se přes Šumavu na Budějovice v této chvíli žene velmi silná bouřka. Může být za zhruba půl hodiny nad městem. Buďte opatrní.“

Ilustrační snímek
Část Česka ráno zasáhly velmi silné bouřky. Další dorazily večer

Bouřky postupují od Šumavy dále na severovýchod. O půlnoci by pak mohly dosáhnout až k severní hranici našeho území. Výstrahu také vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ): „V následujících 3 hodinách přejdou nejsilnější bouřky postupně přes jihozápad Čech, dále přes střední Čechy, Prahu, Vysočinu a jihozápad Moravy a konečně přes severovýchod Čech.“

Rozmary počasí zaměstnaly v úterý večer také hasiče v Plzeňském kraji. Jen mezi 19. a 22. hodinou evidují hasiči přes 90 již vyřízených událostí. V drtivé většině případů jde o odstranění padlých stromů, čerpali také vodu a odstraňovali i další nebezpečné stavy. Nejvíce již uzavřených zásahů je na Tachovsku a Domažlicku, zásahy ale evidují i v ostatních okresech.

Prudký déšť zvedl také hladiny řek. Úslava v Prádle na jižním Plzeňsku překročila první povodňový stupeň, kdy stav hladiny byl ve 22:20 již 147 centrimetrů. Ještě horší je situace na KLabavě na Rokycansku, kde je vyhlášen pohotovost, tedy druhý stupeň, ve 22:20 byla hladina na 162 centrimetrech.

Spoušť v hodonínské Bažantnici
VIDEO: Jako orkán v Tatrách, říká odborník o spoušti v hodonínské Bažantnici

Před desátou hodinou večer zasáhla bouřka také Prahu. I zde již po několika minutách zaznamenali hasiči několik výjezdů. Nejčastěji museli řešit popadané větve a uvolněné plechy.

Kvůli následkům bouřky musel být zastaven provoz na zhruba třicítce železničních tratí. Jedná se především o úseky v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském a Středočeském kraji a také na Vysočině. Popadané stromy komplikovaly také dopravu na dálnici D1 na Vysočině, kde musel být provoz v obou směrech přerušen. Uzavřen byl kvůli pádu stromu také sjezd na 112. kilometru ve směru na Ostravu.

Výstraha ČHMÚ platí až do středečního rána. „Očekává se výskyt velmi silných bouřek, ve kterých se může lokálně vyskytnout přívalový déšť s úhrny kolem 50 milimetrů, nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a kroupy,“ upozorňují meteorologové.

Doporučení: Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.