Škůdce je podle oficiální definice živočich, který jakýmkoliv způsobem vadí člověku v jeho činnosti. Věda zabývající se přemnožováním (gradacemi) škůdců se nazývá gradologie. A s kým mají gradologové poslední dobou největší práci? Přední příčku zaujímá kůrovec, který systematicky ničí naše lesy a opatření proti jeho šíření jsou mu, zdá se, pro smích.

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: deníkKůrovci, jsou brouci, kteří se vyvinuli už na konci druhohor a dnes patří se šesti tisíci druhy mezi jedny z nejrozmanitějších skupin hmyzu. Vyskytují se po celém světě, v lýku i dřevě naprosté většiny stromů, také uvnitř ovoce, v semenech, v listech, v dužině větviček, ve stoncích bylin včetně kapradin nebo dokonce ve vzdušných kořenech mangrovů.

V lesním hospodářství patří k nejznámějším škůdcům lýkožrout smrkový. Při přemnožení dokáže poškodit rozsáhlé plochy smrčin, které jsou v našich kulturních lesích nejrozšířenější dřevinou. Základem úspěšné obrany je včasné nalezení všech napadených stromů a následné přednostní těžení kůrovcem napadeného dřeva.

Za asanaci ovšem nelze považovat pouhé vyvezení napadeného dříví z lesa, protože kůrovec je dobrý letec a do lesa se vrátí. Asanací se rozumí jak odkorňování stromů, které účinné ve stádiích vývoje larva a kukla, tak chemické postřiky, které nemají z hlediska vývojového stádia omezení. Na počátku rojení lze množství kůrovců a tím i napadených stromů snížit také pomocí odchytů kůrovců do lapačů.

Podstatnou radou je i fakt, že v situaci kůrovcové kalamity na významné části území střední Evropy a nedostatku pracovníků a technologií není efektivní soustředit kapacity na těžbu sterilních kůrovcových stromů. Těžbu smrků, které již nemají kůru, lze odložit do konce roku 2022. Prioritou má údajně být provedení těžby a asanace stromů, kde se kůrovci ještě vyskytují a hrozí jejich vyrojení.

Celý článek si přečtete v sobotním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků

Dále Víkend přináší:
- Seriál o srdci pokračuje: náhlá srdeční smrt
- Gatronomie: mořské plody na talíři
- Osobnost: Frida Kahlo
- Více křížovek, sudoku a soutěží o hodnotné ceny

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami už od 76 Kč měsíčně (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.