„Jde o bezprecedentní explozi. Na místo zamíří čeští hasiči, kteří mají specializovaný tým pro vyhledávání osob v zavalených oblastech. Čekali jsme na souhlas z libanonské strany a pokud zvládneme vyřídit veškeré dokumenty, tak by tým měl odletět kolem 16. hodiny. Jde o 37 osob, včetně kynologů se psy, je tam lékař, statik a další příslušníci hasičského záchranného sboru," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. 

V libanonském Bejrútu explodoval sklad s  vysoce výbušným dusičnanem sodným.
Neštěstí v Bejrútu si vyžádalo přes 130 mrtvých. Na místě byl i český turista

"Ministerstvo zahraničí vyřizuje přelety tak, aby se hasiči dostali do Bejrútu ještě dnes," uvedl na twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček. Doplnil, že dal pokyn k uvolnění deseti milionů korun na humanitární pomoc pro Libanon. Česko podle něj pošle i materiální pomoc.

Hamáček na ministerstvu vnitra novinářům řekl, že příslušníci týmu USAR se sjíždějí na smluvené místo a kolem 16:00 vyrazí, pokud se podaří vyřídit veškeré potřebné dokumenty související s jejich přeletem. "Součástí týmu jsou mimo jiné lékař a statik. Věřím, že to bude viditelný příspěvek ČR a ukáže se, že ČR je připravena a ochotna v takovýchto případech pomáhat," uvedl Hamáček.

Prostřednictvím Černínského paláce nabídl Libanonu pomoc i ministr zdravotnictví Vojtěch. Do Bejrútu by mohl zamířit český traumatým a v případě potřeby by se desítka pacientů mohla léčit na klinikách popáleninové medicíny v Česku, uvedl Vojtěch na twitteru.

Dvě gigantické exploze v bejrútském přístavu, které v úterý poničily několik čtvrtí, si vyžádaly podle aktuálních údajů Libanonského červeného kříže přes stovku mrtvých a více než 4000 zraněných.

Následky exploze v libanonském Bejrútu
Chaos a zmar v bejrútském přístavu. Všude jsou těla, lidé hledají své blízké

Takzvaný USAR tým (z anglického názvu Urban Search and Rescue) je složen z hasičů z Prahy a Moravskoslezského kraje. Je určen k vyhledávání a záchraně osob zavalených v troskách budov například po zemětřesení. Tým je schopný zhruba do deseti hodin vyrazit na pomoc, pakliže postižená země pomoc přijme, uvedli hasiči na twitteru. V minulosti pomáhal například po živelních pohromách v několika zemích.

Šlo o pumový útok? 

Příčiny katastrofy jsou zatím nejasné. Libanonský premiér Hasan Dijáb uvedl, že pravděpodobně explodovaly tuny dusičnanu amonného, které byly v přístavu uskladněny. Americký prezident Donald Trump prohlásil, že podle amerických vojenských expertů byl příčinou výbuchu zřejmě pumový útok.

V libanonském Bejrútu explodoval sklad s  vysoce výbušným dusičnanem sodným.
Exploze v Bejrútu: Zemřelo nejméně 50 lidí, domy v širokém okolí jsou zničené

Exploze vyvolala otřesy o síle 3,5 stupně a byla citelná a slyšitelná až na Kypru, vzdáleném od Libanonu více než 200 kilometrů. Většina bejrútského přístavu byla srovnána se zemí a poškozeno bylo i mnoho dalších budov ve městě.