Právě Petráš byl vědeckým vedoucím týmu, který pracoval na vývoji české inaktivované vakcíny proti covidu-19. Ten byl loni na podzim završen představením funkčního prototypu. O pokračování tohoto projektu vláda rozhodla minulý týden. „Ještě jsem nedostal podrobné podklady k cestě, ale předpokládám, že její náplní bude i debata o výrobě vakcín,“ sdělil Deníku Petráš.

Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích
Dusí se mladí i sportovci. Je to boží dopuštění, popisují lékaři z první linie

Premiér Babiš byl sdílnější. Kromě toho, že se setká se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem a otevře pobočku českého velvyslanectví v Jeruzalémě, má další konkrétní plány. „Setkáme se s profesorem Nadirem Arberem, který vyvinul kvazi zázračný lék na covid EXO-CD24. Celý svět má o něj obrovský zájem, proto se mnou letí pan profesor Špičák, který s panem Arberem komunikuje už delší dobu. Máme zájem o klinické studie v Čechách. Doufám, že překonáme tuzemskou byrokracii a nezůstaneme kvůli ní bokem. Izraelci už to testují v Řecku,“ řekl Andrej Babiš Deníku.

Terapie označená jako EXO-CD24 dokáže zastavit takzvanou cytokinovou bouři, při níž se imunitní systém vymkne kontrole a vyvolá přehnanou imunitní reakci. Podle ČTK byla první fáze klinické studie v Izraeli provedena na 35 lidech se středním nebo těžkým průběhem onemocnění. Stav pacientů se po pětidenní léčbě spočívající v inhalaci léku výrazně zlepšil a v průměru za čtyři dny mohli být propuštěni z nemocnice.

Pražský primátor Zdeněk Hřib kritizuje Babišovu vládu kvůli očkování opakovaně.
V nemocnicích leží nevyužité vakcíny, tvrdí Hřib. Proč lžete? reaguje Babiš

„Máme také možnost přidat se do fondu, o jehož založení v Izraeli jednaly už Rakousko a Dánsko,“ dodal Babiš. K těmto rozhovorům o vývoji nové vakcíny se původně Česká republika nepřipojila z kapacitních důvodů. Na stole budou i zkušenosti z organizace očkování, v němž je Izrael nejúspěšnější na světě.

O přípravě cesty a složení týmu nebyl informován ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle svých slov jde celá věc mimo jeho úřad a je premiérovou iniciativou, v čemž nevidí nic špatného.