Na krku má pár exekucí a skoro půlmilionové dluhy, které bude splácet několik let.

Vidina, že mu z výplaty skoro nic nezbude, ho ale neděsí. Podle něj je to momentálně jediná cesta, jak se znovu nedostat zpátky za mříže.

Proč jste vlastně sklouzl k internetovým podvodům?
Před několika lety jsem přišel o práci. Přítelkyně ještě studovala a my neměli žádný příjem, nájem a jídlo jsme ale platit museli. Dal jsem si na internet inzerát, že prodám mobil, který jsem tehdy skutečně měl. Ozvalo se mi obrovské množství lidí. Jeden ze zájemců předem poslal peníze na účet a já jemu mobil. Jiný člověk mi ale mezitím odeslal zálohu a já si ji nechal. Peníze jsme tehdy potřebovali, bylo to lákavé. Pak už jsem dával inzeráty záměrně, inkasoval peníze a kupujícím nic neposílal. Měsíčně jsem si přišel na pět až 50 tisíc korun, někteří lidé mi předem na účet poslali jen zálohu, jiní až 20 tisíc. Prakticky každý týden jsem musel měnit číslo telefonu a e-mail, aby mě nemohli kontaktovat poškození. Mohlo jich být dohromady okolo stovky. Přítelkyni jsem celou dobu tvrdil, že chodím do práce.

Věděl jsem, že brzo spadne klec

Přišel jste si skoro na půl milionu, za co jste ty peníze utratil?
Žili jsme z nich asi rok a půl. Nejvíc mě stály nájmy bytů a věci okolo bydlení. Pořídil jsem si nějakou elektroniku a taky si užíval života. Žil jsem si trošku na vyšším úrovni, ale ani tak to nebyl žádný velký luxus. Z hmotných věcí jsem si, kromě elektroniky, dohromady nic nekoupil. Žádné auto nebo nějaké cennosti, které bych mohl později prodat a umořit z toho dluhy, jsem neměl.

Neozvalo se časem svědomí, že už je těch podvedených moc?
Vlastně vůbec nevím, proč jsem to nechal zajít tak daleko. Zpočátku jsem z toho vůbec neměl dobrý pocit, trápily mě výčitky. Nevěděl jsem, že do toho až tak spadnu. Později ale, jak peněz na mém účtu přibývalo a já je postupně utrácel, jsem to už tolik neřešil a užíval si je. Posledního půl roku už jsem žil v tom, že mě kdykoli a kdekoli může zadržet policie. Byl jsem podrážděný a dobře věděl, že brzo spadne klec. Policisté si pro mě přišli domů, pak jsem byl nějakou dobu ve vazbě a později ve výkonu trestu. U soudu mě jednoznačně usvědčili, například podle IP adres a čísla bankovního účtu. Dostal jsem tři roky natvrdo.

Přes internet bych peníze nikomu neposlal

Jaké to je strávit skoro dva roky ve vězení?
Obrovským ponaučením pro mě byl už první den strávený za mřížemi. Už bych to nikdy nechtěl zažít. Zvládl jsem to díky tomu, že jsem mohl pracovat. Nejdřív v kuchyni věznice a pak pro firmu „venku". S odstupem času zjišťuji, že vlastní zkušenost s pobytem ve vězení mi úplně změnila život. Vážím si toho, co jsem dřív bral jako naprostou samozřejmost. Vážím si víc rodiny a lidí, kteří jsou okolo mě i běžných každodenních věcí. Možná právě proto, že jsem dostal přes prsty, je teď všechno o hodně lepší, než to bylo dřív. Nedovedu si představit, že by mě tehdy policie nezadržela a nepřekazila mi další internetové podvody. Kdoví, jak dlouho bych pak za mřížemi musel být. To, že jsem byl po jednadvaceti měsících propuštěn na podmínku, beru jako svoji šanci na návrat do běžného života. Svoboda je k nezaplacení.

Stal jste se někdy sám obětí internetového podvodu?
Osobně bych při nákupech přes internet nikdy nikomu v České republice peníze předem neposlal. Ani kdyby se jednalo třeba o 50 korun. Moc nevěřím ani zásilkám zaslaným na dobírku. Stalo se mi jen jednou v životě, že jsem předem zaplatil několik stovek za oblečení v americkém internetovém obchodě a žádný balík nepřišel.

Další podvod nepřipadá v úvahu

Daří se vám postupně splácet dluhy?
Na svobodě jsem necelý rok, pořád ještě mám podmínku. Práci mi naštěstí nabídla firma, pro kterou jsem dělal v době výkonu trestu. Živím se manuální prací a plat nemám extra velký. Splácím maximum, co můžu. Někteří podvedení se obrátili na exekutora, takže kromě dluhů mám na krku také exekuce. To, že musím chodit do práce, umořovat dluhy a žít řádný život beru jako samozřejmost, nemám s tím problém. Ve vězení jsem se naučil vyjít s pár stovkami měsíčně.

Myšlenky na snadno vydělané peníze už nemáte?
O nějakém dalším podvodu absolutně nepřemýšlím, to prostě nepřipadá v úvahu. Jedinou prioritou je pro mě splatit dluhy a začít znovu. Pravidelně docházím na středisko Probační a mediační služby. Úřednici vždycky musím doložit, kde bydlím, jestli pořád pracuji, kolik si vydělám a kolik splácím. Nesmím spáchat žádný přestupek ani trestný čin a sklouznout do nějakých půjček nebo podobných problémů. Před tím mě varovali v kurzu finanční gramotnosti, který jsem absolvoval v organizaci Člověk v tísni. Vím, že jedinou cestou, jak se zbavit těch dluhů, je chodit do práce a posílat poškozeným peníze z výplaty. Pokud to aspoň trochu šlo, zasílal jsem jim peníze ještě z výkonu trestu. Za žádnou cenu se už do vězení nechci znovu dostat.