Krádeže začaly hned poté, co staveniště obsadily stavební stroje.

V Hnojicích dokonce nalíčili důmyslné pasti, avšak nakonec přišli i o ně.

V Žerotíně zase najala firma ochranku, a když kombinace bezpečnostních opatření zamezila dalšímu odčerpávání nafty ze strojů, začaly mizet dlažební kostky. Škody jdou do několika stovek tisíc korun.

„Nejprve se někdo vloupal do stavební buňky, odkud ukradl pneumatické kladivo a další vybavení," vzpomněl první tažení zlodějů hnojický starosta Libor Kašpárek.

„Pak denně někdo chodil na naftu," dodal starosta, který předpokládal, že nejhorší na dlouho připravované investici měl za sebou ve chvíli, kdy se obci podařilo zajistit potřebné miliony.

Obec proto nechala namontovat na staveniště fotopasti.

„Udělali jsme vše rafinovaně, aby zařízení nebylo vidět. A zloděje jsme skutečně vyfotili!" popisoval boj s nenechavcem.

Nešlo o nikoho z místních. Po mladém muži se okamžitě rozjelo pátrání.

„Jenže poté, co se v hospodě provalilo, že jsme dotyčného zaznamenali, přišli jsme i o fotopasti. Prostě si vzal baterku, zařízení našel a ukradl," dodal.

Pomůže obecní policie?

Zhruba ve stejnou dobu jako v Hnojicích vyrostlo staveniště také v sousedním Žerotíně. A rázem přibyly i problémy se zloději.

„Jednou jednorázově napáchali škodu snad 200 tisíc korun. Nato firma najala hlídací agenturu," popisovala starostka Jarmila Capková.

„Přijali různá bezpečnostní opatření, stroje parkují jinde. Jenže se zase začaly krást dlažební kostky. Když rozeberou chodník před domem, kostky zmizí. Krade se bohužel všechno," kroutila hlavou.

Žerotínští se proto obrátili na Štěpánov, zda by jeho obecní policie nemohla pomoci.

„Dohodli jsme se, že budou zajíždět častěji, zejména v noci," uvedla starostka.

Ráno jsou kostky pryč

Škody na staveništích podle starostů mohou dosahovat i několika stovek tisíc korun.

„Kostky začaly až v těchto dnech, škodu nevíme. Večer přijede auto a ráno jsou kostky pryč. Budeme je muset odvážet na uzamčený sklad," reagoval Stanislav Krajča ze stavební společnosti RI-Stav.

„Celkovou škodu na naftě zatím spočítanou nemám," dodal.

Jestli jde v obcích o jednoho pachatele, skupinu zlodějů nebo spolu nájezdy na staveniště stok a čističky nesouvisejí, místní ani stavební firma netuší.

„V Hnojicích to byl asi jeden zloději, tady nevíme. Řeší to starostka i policie. Pokud však někoho nechytíte přímo při činu, je jakékoliv pátrání a vyšetřování spíše ztrátou času," dodal Stanislav Krajča.

Konec starostí až bude hotovo

Podle hnojického starosty nevedlo k pachateli ani zveřejnění záběru z fotopasti na staveništi v Hnojicích.

„Nevíme, kdo to je. A pochybuji, že se najde," uzavřel starosta Libor Kašpárek.

Pořádeně si oddychne až na podzim, kdy budou kanalizace a čistírna dokončeny.

„V září bude hotovo. To odpadnou i starosti se zloději," dodal ke stavbě za devět desítek milionů korun.