Rozsudek Krajského soudu v Olomouci si v pátek v soudní síni vyslechli jen obhájci. Trojice obžalovaných mužů požádala, aby jednání proběhlo v jejich nepřítomnosti.

Soud pak rozhodl o tom, že šestačtyřicetiletý Ladislav Lněnička stráví ve vězení pět a půl roku.

O půl roku nižší trest uložil devětadvacetiletému Jiřímu Petrovi.

Třiadvacetiletý Štěpán Lněnička dostal tříletý podmíněný trest se zkušební dobou na pět let.

Dva ze tří mužů musejí také zaplatit peněžité tresty.

U Ladislava Lněničky se jedná o částku 140 tisíc korun, u Jiřího Petra o 90 tisíc korun.

Trojici přitom za rozsáhlé mezinárodní obchody s anaboliky hrozily tresty od pěti do dvanácti let vězení.

Organizovaná skupina vs. jednotlivec

Případ je v České republice ojedinělý, prodej anabolických steroidů je trestný teprve od ledna 2010. Advokáti obžalovaných se snažili soud přesvědčit o tom, že se nejednalo o organizovanou skupinu, ale pouze o jednotlivce, kteří si vzájemně vypomáhali. Zatímco jednotlivci mohou za obchod se zakázanými hormonálními látkami jít do vězení maximálně na rok, pro organizované skupiny už platí trestní sazba od pěti do dvanácti let.

„Bez diskuse se jednalo o organizovanou skupinu. Do balení zásilek se zapojili všichni tři. Věděli, že jsou součástí skupiny více lidí, každý měl nějaké konkrétní úkoly. Navíc působili na území dvou států. Věděli, jaké látky odesílají a že nemají k dovozu do České republiky povolení," uvedl předseda senátu Vladimír Hendrych s tím, že se jednalo o jeden z nejsložitějších případů za poslední dobu.

Senát při rozhodování o výši trestů přihlédl k návrhům státní zástupkyně, která požadovala tresty při spodní hranici sazby.

„Došli jsme však k závěru, že u Štěpána Lněničky by s ohledem na to, jaké úkoly vykonával a v jakém věku se trestné činnosti tehdy dopouštěl, byl nepodmíněný trest příliš přísný. Uložili jsme proto podmíněný s delší zkušební dobou," poznamenal Vladimír Hendrych.

Odvolají se?

Státní zástupkyně si po vynesení rozsudku ponechala lhůtu na podání odvolání. Protože se obžalovaní k soudu nedostavili, vyčká soud na jejich vyjádření. Je však pravděpodobné, že si podají odvolání k Vrchnímu soudu. Obhájce Ladislava Lněničky pro klienta požadoval trest veřejně prospěšných prací nebo podmíněný trest. U dalších dvou obžalovaných advokáti žádali o úplné zproštění obžaloby.

Podnikatel Ladislav Lněnička měl v roce 2010 pronajmout kancelář v Bratislavě a z ní společně se známým Jiřím Petrem a synem Štěpánem až do jara 2011 rozesílat zásilky se zakázanými látkami s anabolickým a hormonálním účinkem. Na nezákonné obchody upozornil anonym Celní správu v Olomouci, do dopisu přiložil také vzorek rozesílaných anabolik.

Zásilky ze Slovenska měly na obalech razítka fiktivních firem, aby nebyl zjištěn jejich skutečný odesílatel. Kromě České republiky putovaly také do Německa, Španělska, Francie a USA.

Prodej policejnímu agentovi

Zakázaná anabolika Ladislav Lněnička prodal také nasazenému policejnímu agentovi. Obchod si dohodli na čerpací stanici ve Vysokém Mýtě, balíček policistovi přišel z Bratislavy a peníze si později předali v kavárně nákupního centra v Pražské ulici v Olomouci. Trojice měla zákazníkům podle obžaloby dodávat padělky tablet a ampulí. Dokonce jim měla prodávat hormonální přípravky, které byly určeny výhradně pro veterinární účely.