Tak popsal ze září 2011 u diskotéky Varna předseda senátu Krajského soudu v Olomouci Eduard Ondrášek při vynesení rozsudku.

Dva mladí Vietnamci od soudu odešli s šestiměsíčními podmíněnými tresty se zkušební dobou na jeden a půl roku.

Na třetího pachatele, který pravděpodobně má na svědomí nejvážnější zranění svých obětí, bude vydán mezinárodní zatykač.

Podle všeho byl útok před Varnou odvetou Vietnamců za předchozí napadení v Liquidu.

Krajský soud v úterý vyslechl několik svědků. Byli mezi nimi i zaměstnanci diskotéky Varna, kteří stáli před útokem přímo na letní zahrádce. Shodovali se v tom, že na sebe skupinka Čechů a Vietnamců dlouho před bitkou pokřikovala.

Vzájemně se vulgárně uráželi a bylo jen otázkou času, kdy dojde ke rvačce. Později Asiati naběhli s noži, mačetami, elektrickými paralyzéry a baseballovými holemi na zahrádku a zaútočili na několik hostů.

To, že atmosféra před Varnou byla tu noc velmi napjatá u soudu potvrdila většina svědků.

Soudce upozornil také na to, že někteří ze zraněných Čechů nemají čisté trestní rejstříky. Byli trestáni i pro trestný čin křivá výpověď.

Dvojice mužů, která si od soudu odnesla podmíněné tresty, naopak předtím trestána nebyla.

„Jeden z nich při útoku použil elektrický paralyzér, druhý byl ozbrojený hned dvěma kuchyňskými noži. Třetí pachatel, který dvěma poškozeným způsobil nejzávažnější zranění se k soudu nedostavil. Vydáme na něj mezinárodní zatykač, soudní líčení s ním bude probíhat samostatně," řekl předseda senátu Eduard Ondrášek.

K útoku na skupinku návštěvníků vinárny Varna došlo 18. září 2011 po třetí hodině ranní na venkovní zahrádce.

Skupinka mladých Vietnamců měla zaútočit na několik hostů. Jeden z nich utrpěl hlubokou řeznou ránu levé bederní krajiny. Ztratil mnoho krve a musel být ihned operován. Zraněný byl také na zádech, v obličeji a na rukou.

Jiný poškozený měl vážné poranění levého zápěstí a také musel být operován. Ještě tři měsíce poté měl problémy s hybností zraněného zápěstí. Další dva muži při útoku utrpěli zlomeniny prstu a řezné rány.

Policie dopadla tři pachatele, jeden z nich se však k soudu nedostavil. Bdue na něj vydán mezinárodní zatykač.