Muž, kterému hrozil až výjimečný trest, se u soudu hájil tím, že ho Olomoučanka okradla a on ji pak ze vzteku fyzicky napadl.

Od začátku popíral pokus o znásilnění i pokus o vraždu.

Disociální, agresivní osobnost

Jiří Feldmann souzený za brutální napadení ženy v olomouckých Smetanových sadechV úterý se u Krajského soudu v Olomouci, kde se případ projednával druhým dnem, k obžalovanému vyjadřovalo několik soudních znalců.

Shodli se v tom, že se jedná o muže, který je agresivní v situacích, kdy není po jeho.

„Je to disociální, agresivní osobnost. Násilí využívá k tomu, aby dosáhl svých cílů," řekl psycholog.

Zároveň potvrdil, že obžalovaný už není schopný nápravy a resocializace je u něj prakticky vyloučená.

Znalci, kteří se naopak vyjadřovali k poškozené ženě, ji popisovali jako velmi plachou, nejistou a úzkostlivou osobnost. Potvrdili, že při brutálním útoku zažila velký traumatický stres a má následky dodnes.

„Netrpí sice přímo posttraumatickou stresovou poruchou, ale problémy má stále. Dodnes se u ní projevuje strach a úzkost a bohužel tomu tak ještě nejméně několik let bude," potvrdila psychiatrička.

Obhajoba: "Jen" ublížení na zdraví

Státní zástupkyně pro Jiřího Feldmanna požadovala trest při vrchní hranici trestní sazby, tedy okolo 18 let.

„Protože byl v mezidobí odsouzen také za loupež, je na místě souhrnný trest. Jeho osobnost je těžce narušená, nelze mu uložit nižší trest," poznamenala žalobkyně.

Obhájce, stejně jako obžalovaný, se snažil senát přesvědčit o tom, že se nejednalo o pokus o vraždu, ale „jen" o ublížení na zdraví.

Hájil muže tím, že ženu zabít nechtěl.

Soud pak Jiřího Feldmanna poslal na 18 let do vězení, což je nejvyšší možná sazba za pokus o vraždu, pak by mu již hrozil jen výjimečný trest.

Škrcení a dupání po obličeji

Šestačtyřicetiletý Jiří Feldmann na ženu zaútočil ve Smetanových sadech na konci srpna 2012 kolem půlnoci. Přisedl si k ní na lavičku a začal ji obtěžovat a požadoval pohlavní styk.

Pak ji srazil na zem, bil pěstmi a škrtil až do bezvědomí. Později ji odtáhl k zídce a dupal jí nohama na obličej, krk a hrudník a intenzivně ji rdousil.

Zahlédl ho přitom náhodný kolemjdoucí, který přivolal policii. Násilník tehdy sedl na kolo a z parku odjel. Po pár minutách, když už na místě byla policejní hlídka, se ale vrátil. Policisté ho hned zadrželi.

Žena při útoku utrpěla řadu zranění, několik dní strávila v nemocnici. Dodnes má psychické problémy, bojí se chodit večer ven a i za bílého dne má strach z lidí, kteří jdou za ní. Přepadení a násilí se jí opakovaně vrací také ve snech.