Mladé ženě už nehrozí ani přestupkové řízení. Policie případ uzavřela a odloží ho.

K přepadení devatenáctileté ženy mělo dojít v druhé polovině března v Bezručových sadech nedaleko mateřské školy Michalské stromořadí.

Zraněnou dívku tam našli kolemjdoucí a přivolali jí záchrannou službu.

Policie se případem ihned zabývala, do široké pátrací akce se tehdy zapojilo několik desítek olomouckých policistů.

Vyšetřovatelé však později došli k závěru, že se případ stal jinak, než jim tvrdila. Později se ukázalo, že si poranění břicha způsobila sama kapesním nožíkem.

Policisté proto případ tzv. odložili. Pak se zabývali tím, zda budou dívku, která si loupežné přepadení i popis obou pachatelů vymyslela, nějak stíhat.

„Mladá žena uvedla správnímu orgánu nepravdivé informace. Takovou záležitost je běžně možné prošetřovat a řešit na úrovni přestupku, nejedná se o trestný čin," vysvětlil krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Policisté podle něj zaznamenávají ročně několik případů, kdy si lidé přepadení či krádež vymyslí a obrátí se na policii se žádostí o pomoc a zahájení vyšetřování.

„Každou z podobných situací pak individuálně vyhodnotíme a zvážíme, zda ji postoupíme do přestupkového řízení na magistrátu. Pokud se týká této dívky, pak jsme celou záležitost uzavřeli a odložili. S ohledem na její špatný psychický stav nebudeme tento případ řešit v přestupkovém řízení," sdělil Bednařík.

Chtěla přitáhnout pozornost

Pobodanou dívku nalezli kolemjdoucí v pátek 22. března před třetí hodinou odpoledne nedaleko mateřské školy Michalské stromořadí. Přivolaní záchranáři ji odvezli do nemocnice.

Mladá žena vyšetřovatelům tehdy tvrdila, že ji přepadli dva muži a chtěli po ní peníze na cigarety. Když jim je nedala, měl ji jeden z nich bodnout do břicha.

Ve skutečnosti si však pět centimetrů hlubokou ránu způsobila sama kapesním nožíkem, který pak hodila do Mlýnského potoka.

Na případu několik dní pracovaly desítky policistů.

Později se dívka ke všemu přiznala. Sebepoškození zdůvodnila tím, že tímto činem chtěla na sebe přitáhnout pozornost okolí, nacházela se v tu dobu ve velmi složité osobní situaci.

SOUVISEJÍCÍ: Pobodaná dívka v Olomouci si nožem ublížila sama, útok si vymyslela