O vazbách pro Viktora Koláčka, Martina Jirouta a Libora Vanderku rozhodoval Vrchní soud v Olomouci podle zpravodajství České televize už v průběhu minulého týdne v neveřejném zasedání.

„U těchto tří obžalovaných už pominuly důvody vazby. Jedním z důvodů je to, že původní rozsudek je v jejich případech zrušen a vrací se zpátky krajskému soudu," uvedl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Vladimír Lichnovský s tím, že pominuly obavy z možného útěku obžalovaných.

Nechtěl ale prozatím podrobně vysvětlovat důvody, proč takto soud rozhodl. Důvodem je podle něj skutečnost, že usnesení dosud neobdrželi všichni, kterých se to týká.

V takzvané hlavní větvi metanolové kauzy figuruje deset obžalovaných, měli se dopustit obecného ohrožení. Na patnáct let do vězení už soud poslal Jiřího Vaculu. Další obžalovaní Tomáš Křepela a Rudolf Fian byli potrestáni doživotními tresty. Proti verdiktům se odvolali. Vrchní soud v Olomouci je však pro oba muže – takzvané „míchače" otrávené metanolové směsi – na začátku letošního února potvrdil.

Další aktéři, kterými jsou Viktor Koláček byl odsouzen na 21 let, Martin Jirout na 16 a Libor Vanderka na 20 a půl roku. Ti se nyní dočkají dalšího projednávání u Krajského soudu, kam věc vrátil olomoucký Vrchní soud. Spolu s uvedenou trojicí byl rozsudek zrušen také pro Alexandra Jordána, Aleše Svobody, Martina Cekoty a Roberta Sedlaříka. Ve výkonu trestu je již Křepela s Fianem a kvůli jinému případu také Sedlařík.

Metanolová aféra začala v září 2012, do konce téhož roku na otravu metanolem zemřelo 38 lidí. Celkem se přiotrávilo 107 lidí, z tohoto počtu utrpělo 50 přeživších těžkou újmu na zdraví. Namíchaná směs tvořená metanolem a etanolem mohla podle odhadů odborníků usmrtit nebo přiotrávit až 158 tisíc osob. Dohromady jí měli Rudolf Fian a Tomáš Křepela na přelomu srpna a září 2012 namíchat až 10 tisíc litrů, podle obžaloby se podíleli také na její distribuci.