Iniciátorem těžko pochopitelného činu byl Jan Bortel, který za obecné ohrožení stráví 9 let za mřížemi.

„Už dříve prohlašoval, že chce podpálit nějaký kostel. Jednal vědomě a s úmyslem ničit,“ prohlásil v úterý dopoledne předseda senátu Jiří Zouhar.

O rok méně si odsedí Jakub Hurník, mladík, který své dva kamarády ke kostelu uprostřed noci přivezl autem.

„Sice tvrdí, že netuší, proč na místo činu jeli, a vymlouvá se, že o plánech Bortela nic nevěděl, ale jeho vyjádření postrádá smysl,“ doplnil Zouhar s poznámkou, že jet uprostřed noci k dřevěnému kostelu s plastovými lahvemi plnými benzínu už samo o sobě naznačuje nekalé úmysly.

Poslední z trojice žhářů byl tehdy ještě nezletilý, plnoletost slavil o den později. Jako jediný se k činu přiznal. Hrozil mu až pětiletý pobyt ve vězení, nakonec si odsedí tři a půl roku.

Verdikt je pravomocný.

„Tresty jsou adekvátní. Nutno dodat, že všichni dostali co možná nejnižší sazby, takže nelze hovořit o přísných a nepřiměřených trestech,“ zaznělo v síni vrchního soudu z úst předsedy senátu.

Chlapci loni v létě zničili Kostel Božího Těla ze 16. století, čímž způsobili škodu ve výši necelých 21 milionů korun. Z historického i kulturního hlediska je však ztráta nevyčíslitelná. O motivaci činu lze jen spekulovat. Klukovina, jen tak z nudy, možná Bortelova pomsta Bohu za vrozené onemocnění mozku a míchy, kterým trpí. Na místě původní kulturní památky vzniká nový kostel, jehož stavbu by měla z větší části pokrýt pojistka.