Muži společně namíchali na 10 tisíc litrů smrtící směsi s vysokým obsahem metanolu a prodali ji dalšímu obžalovanému Jiřímu Vaculovi, který na černém trhu obchodoval s lihem.

Po konzumaci alkoholických nápojů vyrobených z této směsi zemřelo 38 lidí, dalších 50 utrpělo těžkou újmu na zdraví a má dodnes následky.

Obhájce: Byla to nedbalost, ne úmysl

Česká metanolová tragédie- v době od 1. září 2012 do 31. prosince 2012 na otravu metanolem zemřelo 38 lidí
- celkem se přiotrávilo 107 osob
- 50 přeživších utrpělo těžkou újmu na zdraví
- namíchaná směs mohla usmrtit či intoxikovat až 158 tisíc lidí

Obžalovaní Rudolf Fian a Tomáš Křepela si k Vrchnímu soudu podali odvolání proti doživotním trestům, které jim loni v květnu uložil Krajský soud ve Zlíně.

Obhájce Rudolfa Fiana se snažil soud přesvědčit o tom, že doživotní trest je příliš přísný, protože se u jeho klienta jednalo spíše o nedbalost než o úmysl.

Advokátka Tomáše Křepely upozorňovala na to, že podnikatel neměl žádný důvod páchat trestnou činnost, protože měl dostatek finančních prostředků a byl bezúhonný.

Údajně netušil, že odběratel použije směs s vysokým obsahem metanolu na výrobu alkoholických nápojů.

Jsem rodinný typ

Oba obžalovaní žádali o zrušení rozsudku a vrácení věci ke Krajskému soudu ve Zlíně k dalšímu projednání.

Hájili se tím, že v minulosti vedli řádný život a nebyli nikdy trestáni.

„Nepatřím na doživotí do vězení. Nejsem žádný vrah, ale rodinný typ. Mám tři děti, chci je dál vychovávat. Vždy jsem vedl spořádaný život," hájil se Rudolf Fian.

Nikdo už mi dceru nevrátí

Jeho slova po celou dobu se slzami v očích sledovala matka jednadvacetileté Michaely, která na otravu metanolem zemřela v září 2012 v motorestu v Oseku nad Bečvou.

„Jak se může hájit tím, že má děti a chce je vidět vyrůstat. Vždyť moje dítě po vypití otráveného alkoholu zemřelo. Nikdo už mi dceru nevrátí. Je vinen a doživotní trest si zaslouží," poznamenala rozrušená žena.

Úplné zproštění obžaloby u Vrchního soudu požadoval také Tomáš Křepela. Ten o sobě dokonce prohlásil, že právě on je v metanolové kauze obětí.

„Přece nemohu být trestán zato, že někdo tu směs zneužil na výrobu alkoholických nápojů. Žil jsem řádně, státu jsem nikdy nic nedlužil. Nejsem vrah, abych otrávil své zákazníky. Když budou žít, vydělám na nich přece víc peněz. Nejsem vinen," odmítal vinu Křepela.

Přezkoumání tresty potvrdilo

Vrchní soud v Olomouci však odvolání obou obžalovaných zamítl.

Přezkoumal správnost postupu a nezjistil, že by se Krajský soud ve Zlíně dopustil nějakého pochybení.

Správně také byly provedeny a vyhodnoceny všechny důkazy.

„Máme výhradu jen k tomu, že by se u Tomáše Křepely jednalo o takzvané účastenství. V jeho případě šlo spíše o spolupachatelství při obecném ohrožení," upřesnil předseda senátu Vladimír Rutar a oběma doživotí potvrdil.

Byli lhostejní k životům druhých

Doživotní tresty podle něj rozhodně nejsou nepřiměřeně přísné a to ani v případě, kdy jsou uloženy lidem, kteří dosud měli čistý trestní rejstřík.

Oba muži totiž podle soudu společně vydali desítky občanů nebezpečí smrti a vystavili je riziku vážné újmy na zdraví.

„Způsobili smrt 38 lidem, dalších 50 má těžkou újmu na zdraví. Věděli, že směs bude použita na výrobu alkoholických nápojů," uvedl Vladimír Rutar s tím, že následky jednání obou mužů jsou zcela fatální a nenapravitelné.

„Uložením doživotního trestu musíme společnost chránit před obdobným jednáním dalších pachatelů. Obžalovaní byli zcela lhostejní k životům a zdraví desítek občanů. Navíc neprojevili lítost ani jakoukoli snahu o nápravu," dodal předseda senátu.

Můj klient je nevinný

Proti středečnímu rozsudku Vrchního soudu v Olomouci je možné podat jen takzvané dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

O tom zatím podle obhájkyně Lucie Bartlové uvažuje Tomáš Křepela.

„Můj klient je nevinný, dovolání si zřejmě podáme," poznamenala po vynesení rozsudku. Advokát Rudolfa Fiana se ke stejné věci odmítl vyjádřit.