Olomoucký krajský soud poslal ve středu vraha na čtrnáct a půl roku za mříže. VÍCE:Za vraždu matky dvou dětí dostal manžel 14,5 roku

Podle státní zástupkyně bylo jednání vraha odporné.

„Svoji zavražděnou ženu začal cynicky likvidovat. Jednání vůči příbuzným a obyvatelům obce bylo rovněž nechutné. Dokázal s klidem zorganizovat pátrací akci. To nesvědčí ani o afektu, ani o lítosti. Mrtvé tělo ženy leží na zahradě na kolečkách, před domem vesele pobíhá dcera a on ji ještě fotí…,“ zmínila jen zlomek z neuvěřitelných událostí.

Soudce: Lépe vám už nebude

Dvoudennímu soudnímu procesu přihlížely desítky lidí z řad příbuzných i obyvatel Náměště. Vzduch v jednací síni se chvílemi dal krájet. Když zazněl z úst soudce Eduarda Ondráška konečný verdikt, složil se vrah na ohrádku pro obžalované, o kterou se celou dobu opíral, protože nemohl ani stát.

Když soud začal v úterý jeho případ projednávat, nechal se vrah vězeňskou službou odvést ze soudní síně s tím, že mu není dobře.

„Uvědomte si, že vám už lépe nebude. Jste bývalý policista, navíc muž, ti bývají obecně silnější, musíte se té situaci nějak postavit,“ nabádal jej Ondrášek. Ve středu byl obžalovaný v jednací síni po celou dobu.

Mohl dostat mnohem víc

Zbědovaný stav pětatřicetiletého muže vyvolával v mnohých přihlížejících až lítost. Většina z nich ale souhlasila s téměř patnáctiletým vězením, o kterém soud rozhodl.

„S rozsudkem jsem spokojená. Přála bych mu ale ještě vyšší trest a doufám, že pokud se proti verdiktu odvolá, vrchní soud mu trest nezmenší,“ řekla po skončení procesu Eva Mucová z Náměště, která byla kamarádkou tragicky zesnulé ženy.

„Myslím, že by mohl dostat mnohem víc za to, co udělal,“ nechala se slyšet také další žena z Náměště, která si však nepřála zveřejnit své jméno.

Stejné stanovisko zaujaly i Martina s Pavlou, které znaly zavražděnou ženu i jejího manžela od vidění. Na soud se vypravily jednak ze zvědavosti, jednak proto, aby tak vyjádřily podporu pozůstalým.

„Přály bychom mu mnohem vyšší trest. Jak ale vysvětlil soudce, nový trestní zákoník platí až od začátku letošního roku a tento šílený případ se na něj ještě bohužel nevztahuje,“ podotknuly.

Rozsudek krajského soudu zatím není pravomocný. Obžalovaný, stejně jako státní zástupkyně a zmocněnec všech poškozených, si nechali osmidenní lhůtu na to, aby si promysleli případné odvolání.