Na obyvatele chaty zaútočil 25. září večer kvůli tomu, že jej rušila hlučná hudba. Ta se však ozývala ze sousedství, od lesa.

„Nechtěl jsem je zabít. Celý den jsem pracoval na chatě a pil alkohol. Večer jsem byl ještě v hospodě. Okolo půlnoci mě rušila hlasitá hudba, hodně mě to naštvalo a chtěl jsem tam udělat pořádek. Vzal jsem si nůž, abych je postrašil," uvedl Mareš do policejního protokolu.

„Měl jsem představu, že půjdu k lesu, odkud šel ten hluk, místo toho jsem ale zabouchal na dveře u chaty. Vylezl chlap, chtěl jsem na něj zakřičet, ale místo toho jsem ho bodl nožem do břicha a tlačil jsem ho před sebou. Pak jsem uviděl tu paní, tak jsem se po ní taky ohnal nožem,“ popsal obžalovaný.

Seniorku Mareš bodl několikrát a způsobil jí vážná zranění.

Tragédií bylo, že si opilý útočník spletl chatu. Hlučnou hudbou ho rušili mladí lidé, kteří slavili vedle. Ti přispěchali napadeným manželům na pomoc. Zavolali zraněným záchranku a lékaři pak povolali policii.

Šestapadesátiletý muž pak na následky poranění krátce před Vánocemi zemřel. Ke svému poranění trpěl navíc rakovinou a nakonec jeho oslabený organismus prohrál boj s infekcí.

Soudkyně Halina Černá kvalifikovala počínání Miroslava Mareše jako pokus o vraždu a porušování domovní svobody. Za tyto trestné činy jej odsoudila ke třinácti letům vězení se zvýšenou ostrahou a k náhradě škody pozůstalým.

Mareš se přímo v soudní síni proti rozsudku odvolal.

„Nyní máme třicet dní na vypracování rozsudku a jeho doručení. Pak celou záležitost předáme vrchnímu soudu v Olomouci, který rozhodne o správnosti našeho postupu,“ uvedla mluvčí brněnského krajského soudu Miroslava Sedláčková.

Státní zástupkyně i zástupci obžalovaného zřejmě považovali trest za dostatečný, neboť se vzdali práva na odvolání.