Vzápětí po vynesení rozsudku si odvolání podal Lubomír Kaláč, kterého soud potrestal devíti lety vězení. Muž dlouhou dobu usiloval o status spolupracujícího a snížení trestu, to ale vyšlo jenom Tomáši Březinovi.

Kromě něj se odvolali všichni obžalovaní.

Státní zástupce Miroslav Stoklásek chce, aby Vrchní soud v Olomouci, který bude odvolání projednávat, Lubomíru Kaláčovi kvůli jeho prvotní spolupráci trest snížil, a naopak zpřísnil tresty Radka Březiny (13 let), Rostislava Hanulíka (6 let) a Tomáše Pantlíka, který jako jediný dostal podmínku.

Pokud jde o Radka Březinu, státní žalobce pro něj požaduje maximální trest, který je v tomto případě o čtyři měsíce vyšší.

„Měl by z principu dostat nejpřísnější trest," řekl ČTK Miroslav Stoklásek. Radek Březina nesouhlasí, žádá nižší potrestání.

„Doznal se, řízení nekomplikoval, nejsou zde splněny podmínky pro uložení nejpřísnějšího trestu. Trest není adekvátní, měl by být o něco mírnější," řekl ČTK Březinův obhájce Filip Opatřil.

Kromě toho Miroslav Stoklásek chce, aby Radek Březina a Lubomír Kaláč přišli o veškeré majetky, krajský soud jim zabavil jenom část toho, co vlastní. Radek Březina a jednatel klíčové společností Morávia-Chem, která se do ilegálního kšeftování s alkoholem zapojila, Radek Menšík by měli podle státního zástupce mít zákaz činnosti. Také se mu nelíbí, že část případů se neprojednávala, protože jsou údajně promlčené. Původně se mělo jednat o úniky ve výši 6,7 miliardy, soud uznal jen 6,39 miliard.

Organizovaná skupina působila v letech 1998 až 2013 na mnoha místech republiky. Kdy se budou podaná odvolání projednávat, zatím není jasné.

„Spisový materiál dosud na Vrchní soud v Olomouci nedorazil," sdělil Deníku mluvčí soudu Vladimír Lichnovský. Další větve rozsáhlých ilegálních denaturací lihu se řeší u soudů samostatně.