Tragédie se stala na Štědrý den kolem jedné hodiny ráno v panelovém domě v ulici ČSA 7 v Zábřehu.

„Policie v bytě našla a zadržela dvaatřicetiletého muže, který napadl svou šestapadesátiletou matku a způsobil jí bodnořezné zranění, kterému na místě podlehla," uvedla krajská policejní mluvčí Marta Vlachová.

Muž byl podle policistů silně opilý, při dechové zkoušce mu přístroj naměřil 2,78 promile alkoholu. Policisté okolnosti případu stále vyšetřují, muž zatím nebyl obviněn.

„V současné době je ve vazbě a je podezřelý ze zločinu vraždy. Bližší podrobnosti vzhledem k rodině nebudeme zveřejňovat," dodala Marta Vlachová.

Pachateli, který byl údajně již v minulosti trestán za krádeže a vloupání, nyní hrozí deset až osmnáct let vězení.

Rodinná tragedie vzbudila v Zábřehu velký rozruch, v panelovém domě, kde se stal zločin, se lidé v noci na 24. prosince příliš nevyspali.

„Před půlnocí se před domem začaly shlukovat sanitky a policejní auta. Kriminalisté obcházeli asi v jednu ráno nájemníky a vyptávali se na podezřelý rachot nebo hádku v šestém patře. Dveře bytu tam byly zalepené policejní páskou, ve tři ráno vynášeli mrtvé tělo, jednoho nájemníka pak policie vyváděla v poutech," popsala obyvatelka domu.

Štědrovečerní vražda v Olomouci

K podobnému neštěstí o Vánocích došlo před dvěma lety také v Olomouci. Krátce po půlnoci na 24. prosince 2011 bodla šestačtyřicetiletá žena v opilosti a po předchozí hádce svého dlouholetého druha do hrudníku.

Záminka pro útok byla malicherná, muž tehdy partnerku vzbudil a dožadoval se dalšího alkoholu. Při napadení kuchyňským nožem utrpěl vážná zranění a na komplikace s nimi spojené koncem února 2012 zemřel.

Ženě původně hrozilo za vraždu až 18 let vězení. Krajský soud v Olomouci ji však letos v červnu potrestal deseti lety odnětí svobody.

Žena s rozsudkem nesouhlasila a odvolala se k Vrchnímu soudu v Olomouci. Ten desetiletý trest přesně týden před Vánocemi potvrdil.