Odvolání si u 11 obžalovaných podal také státní zástupce. Nesouhlasí s tím, že trestná činnost nebyla posouzena v rámci organizované skupiny.

K Vrchnímu soudu v Olomouci se ve středu dostavilo 10 z 12 obžalo­vaných včetně advokátů a veřejnosti, takže soudní síň byla zcela zaplněna.

Eskorta přivezla z vazby dva z obžalovaných – Miloše Almásyho a Zdeňka Olaha.

Ostatní obžalovaní jsou stále na svobodě. Dva z nich – Roman Velecký a Roman Procházka se jednání odvolacího soudu na vlastní žádost neúčastní.

Státní zástupce Martin Brzobohatý si podal proti rozsudku Krajského soudu v Brně, který členy Toflova gangu poslal na 3 až 9 let do vězení, odvolání.

„Důvodem je to, že soud nakonec neposuzoval trestnou činnost, které se měli členové gangu dopouštět, v rámci organizované skupiny," uvedl Martin Brzobohatý, který členům gangu u Krajského soudu navrhoval tresty okolo deseti let vězení.

Pokud by soud před rokem posuzoval vydírání podnikatelů v rámci organizované zločinecké skupiny, mohl obžalovaným uložit vyšší tresty.

Žalobce také upozornil na to, že Krajský soud v Brně soud některé důkazy správně nevyhodnotil.

Podle jeho názoru se to stalo například u obžalovaného Eduarda Poláka, který byl zproštěn obžaloby.

„Svědci potvrdili, že měl zbraň či repliku zbraně. Právě on mohl být člověkem, kterého měl Miloš Almásy na takzvaně špinavou práci. Navíc byl v minulosti na Slovensku odsouzen za nedovolené držení zbraně. Tím, že vyvíjel psychický nátlak na poškozené, se dopouštěl vydírání," míní Martin Brzobohatý.

Obžalovaní Stanislav Dobrovolný, Milan Vlček, Radoslav Petr a Lubomír Mokrý. Případ tzv. Toflova gangu u Vrchního soudu v Olomouci.

Obžalovaní Stanislav Dobrovolný, Milan Vlček, Radoslav Petr a Lubomír Mokrý. Případ tzv. Toflova gangu u Vrchního soudu v Olomouci. Autor: ČTK/Luděk Peřina

Obhájce: Nahodilé skutky, žádný gang

Advokáti údajných členů Toflova gangu ale ve středu shodně odmítli, že by se jejich klienti mezi sebou znali a spolupracovali v rámci organizované zločinecké skupiny.

Snaží se dosáhnout toho, aby se případ vrátil k dalšímu projednání ke Krajskému soudu. Senátu připomínali také to, že mnozí svědci byli v minulosti trestně stíhaní a jsou nevěrohodní.

Například obhájce Romana Veleckého upozornil senát Vrchního soudu v Olomouci na to, že nikdo nemohl gang po celých 12 let řídit.

„Obžalovaní nejsou členy žádné zločinecké skupiny. Jedná se o nahodilé skutky. Navíc je usvědčili lidé, kteří byli v minulosti mnohokrát trestaní. Jeden ze svědků má dokonce 17 záznamů v rejstříku trestů," poznamenal advokát.

Podobný názor zastává také obhájce Milana Vítka.

„Můj klient vůbec nezná ostatní obžalované, nikdy se s nimi nestýkal," dodal obhájce s tím, že bylo porušeno právo obžalovaných na spravedlivý proces.

Vrchní soud v Olomouci se bude případem zabývat také ve čtvrtek, kdy by měl ve věci rozhodnout.

Obžalovaný Eduard Polák (uprostřed), Eduard Slanina (v druhé řadě vlevo) a Petr Křipský (v druhé řadě vpravo). Případ tzv. Toflova gangu u Vrchního soudu v Olomouci.

Eduard Polák (uprostřed), Eduard Slanina (v druhé řadě vlevo) a Petr Křipský (v druhé řadě vpravo). Případ tzv. Toflova gangu u Vrchního soudu v Olomouci.
Autor: ČTK/Luděk Peřina

Vydírání brněnskými kriminalisty

Podnikatele na jižní Moravě měli v letech 1998 až 2010 vydírat někteří policisté z brněnské kriminálky.

Gang měl vést Michal Tofl, který však byl v polovině června 2010 zavražděn.

Podnikatele měl společně s dalšími muži zastrašovat a vyhrožovat jim trestním stíháním za vymyšlenou trestnou činnost.

Podnikatele měli žádat o úplatky, které údajně dosahovaly až několika milionů korun. Vyžadovali je také za to, že jejich již probíhající trestní stíhání ukončí.

Členové tzv. Toflova gangu
a tresty uložené loni v únoru Krajským soudem v Brně

Miloš Almásy obžalován z přijímání úplatku, vydírání, loupeže, zneužívání pravomoci veřejného činitele, podvod, pokus o podvod, organizátorství trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele, organizátorství přijímání úplatku, odsouzen k 9 letům vězení a peněžitému trestu 1,2 milionu korun
Eduard Slanina – obžalován z podvodu, vydírání, přijímání úplatku, zneužívání pravomoci veřejného činitele, odsouzen k 8 letům vězení a peněžitému trestu 600 tisíc korun
Radoslav Petr – obžalován z vydírání a loupeže, odsouzen k 7 letům vězení
Lubomír Mokrý – obžalován ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku a návodu k pokusu o ublížení na zdraví, odsouzen k 6 letům vězení a peněžitému trestu 120 tisíc korun
Roman Velecký – obžalován ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku, odsouzen k 6 letům vězení a peněžitému trestu 250 tisíc korun
Milan Vítek – obžalován z podvodu, vydírání a přijetí úplatku, odsouzen k 5,5 letům vězení a peněžitému trestu 300 tisíc korun
Roman Procházka – obžalován z přijetí úplatku, odsouzen k 5 letům vězení a peněžitému trestu 100 tisíc korun
Petr Křipský – obžalován ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a vydírání, odsouzen k 4,5 rokům vězení a peněžitému trestu 200 tisíc korun
Jaromír Šálek – obžalován z vydírání, odsouzen ke 4 rokům vězení a peněžitému trestu 1,2 milionu korun
Stanislav Dobrovolný – obžalován z podplácení, odsouzen ke 3 letům vězení
Zdeněk Olah – obžalován z vydírání, odsouzen k 3 letům vězení
Eduard Polák – zproštěn obžaloby, podle obžaloby měl zastrašovat poškozené