Vypovídat budou především lidé, kteří měli pro bratry Březinovy v minulosti pracovat.

Projednávání kauzy údajné lihové mafie pokračuje na Krajském soudě v Olomouci opět za mimořádných bezpečnostních opatření.

V pondělí odpoledne se jednání na vlastní žádost nezúčastnil jeden z obžalovaných Tomáš Pantlík, který pro Březinovy pracoval jako správce nemovitostí.

Podle údajného lihového bosse neměl s nezdaněným lihem nic společného a staral se výhradně o nemovitosti.

V pondělí odpoledne soud jako svědka předvolal bývalého zaměstnance společnosti Energoinvestment, která sídlila v Hrobicích na Zlínsku v blízkosti firmy MoráviaChem. Ten popisoval, že v minulosti pro Radka Březinu pracoval v různých firmách a na několika místech republiky.

„Nejdříve jsme v Hrobicích na Zlínsku chystali skladovací prostory a haly. Stěhovali jsme také různé nádrže, stroje a součásti lihovaru," vzpomněl bývalý zaměstnanec Radka Březiny.

V bývalém závodu Kamenina v Háji u Duchcova pak tento muž měl na starosti partu dělníků.

Na příkaz Radka Březiny je najímal na úklidové, údržbové a stavební práce.

„Do areálu v Háji u Duchcova jsme pak postupně naváželi demontovanou technologii lihovaru. Bylo to někdy okolo roku 2004," upřesnil čtyřicátník.

Právě v areálu bývalého závodu v Háji u Duchcova skladoval Radek Březina v tajných podzemních nádržích a pod silnou vrstvou betonu nezdaněný líh. Policisté a celníci tam našli tisíce litrů nezdaněného alkoholu.

Hlavní líčení bude u Krajského soudu pokračovat po celý tento týden.

Soud má předvoláno okolo dvou desítek svědků, na programu budou také listinné důkazy a čtení výpovědí svědků, kteří nejsou zváni k soudu osobně.

Zlínský podnikatel Radek Březina, údajný šéf lihové mafie, měl společně s dalšími sedmi obžalovanými připravit v rámci organizované zločinecké skupiny stát na spotřební dani až o 6,7 miliardy korun. Léta měli čistit technický líh, prodávat jej likérkám k výrobě alkoholických nápojů a provádět fiktivní denaturace.

Za krácení daně jim hrozí až třináct let vězení. Kromě Radka Březiny už byli všichni ostatní obžalovaní propuštěni z vazby. Rozsudek koncem týdne ještě nepadne, věc se totiž bude projednávat také několik dní v březnu.