Všechny byly odebrány v restauracích.
„Celkem bylo zachyceno 11 pozitivních vzorků, přičemž osm na Šumpersku a tři z Přerovska," uvedla v pondělí odpoledne vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice v Olomouci Jitka Švecová.
Jak moc byly limitní hodnoty pro daný destilát překročeny a o jaké lihoviny konkrétně šlo, by měli hygienici zveřejnit do konce týdne.
„Vzorků na vyhodnocení je mnoho a každý destilát má jiné povolené množství, vše musí být vyhodnoceno vzorek po vzorku," vysvětlila hygienička s tím, že do laboratoří v Olomouci putovaly už stovky a stovky vzorků z celého Olomouckého kraje.
Rizikové odběry pocházejí podle hygieniků z alkoholu zajištěného v restauracích a bistrech.
„Nedá se však říct, že by šlo o provozovny nejnižší cenové skupiny. Jde to napříč různými kategoriemi podniků," poznamenala Jitka Švecová.
Zdravotní ústav v Olomouci, který doposud analyzoval 150 vzorků pochybného tvrdého alkoholu dodaného inspektory a hygieniky, nezjistil, že by některý z nich překračoval povolený limit pro daný destilát.