Instruktor nadýchal 3,41 promile alkoholu. Cvičný vůz Renault Thalia řídila žákyně, další seděla vzadu.

„Policisté kontrolovali vozidlo autoškoly v Bratrušově. Když policisté instruktora vyzvali k předložení dokladů, ucítili z něj zápach alkoholu, navíc nesrozumitelně komunikoval a měl nekoordinované pohyby. První dechová zkouška ukázala 3,31 promile alkoholu, opakovaná zkouška po šesti minutách 3,41 promile. Instruktor s naměřenými hodnotami souhlasil a oba zápisy podepsal,“ sdělil mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.

Jednalo se učitele autoškoly Přemysla Novotného ze Starého Města, který se stejného přečinu dopustil již v květnu 2008, kdy při silniční kontrole nadýchal přes dvě promile. Za to byl potrestán peněžitým trestem a zákazem činnosti na dva roky. Auto totiž řídil sám, takže se dopustil trestného činu.

V posledním případě se bude zodpovídat „jen“ z přestupku, protože podle zákona pod vlivem alkoholu prováděl výcvik.

Kolegy z ostatních autoškol zpráva nijak nepřekvapila. Bylo totiž veřejným tajemstvím, že zmíněný instruktor alkoholu holduje často a již několikrát o papíry kvůli opilosti přišel ještě před zpřísněním silničního zákona.

„Ještě že to tak dopadlo a nestalo se nějaké neštěstí, o něm se opravdu vědělo, že při cvičných jízdách bývá opilý. Od žáků, se kterými jezdil, to musela být velká odvaha sednout za volant, když viděli, v jakém je učitel stavu a táhne z něj alkohol. Je s podivem, že si ničeho nevšimli na městském úřadě, kam chodil vyřizovat zkoušky a také nebyl vždy střízlivý,“ řekl učitel autoškoly ze Šumperka.

Případem se bude nyní zabývat odbor dopravy šumperského městského úřadu, úředníci ale zatím nechtěli sdělit, jaké sankce učiteli autoškoly hrozí.

„Zatím nemáme k dispozici dokumentaci,“ uvedla Mária Kotrašová z odboru dopravy.