Strážník dostal několik ran pěstmi, utrpěl pohmožděniny v obličeji a zranění ruky. Důvodem útoku byla pokuta za konzumaci alkoholu na veřejnosti.

Hlídka městské policie byla v pátek po osmé hodině večer na pochůzce na hlavním nádraží Českých drah v Olomouci. Řešili tam také oznámení o tom, že neznámá žena s mužem popíjejí na veřejném prostranství alkohol.

Strážníci je upozornili na to, že ve městě platí vyhláška, která konzumaci alkoholu na veřejnosti zakazuje. Žena o existenci vyhlášky věděla a zaplatila strážníkům za její porušení symbolickou pokutu.

„Hlídka pak pokračovala v pochůzkové činnosti. Když po chvíli znovu procházeli kolem mladého páru, tak je muž slovně napadl. Byl agresivní a vzápětí na jednoho ze strážníků zaútočil také fyzicky. Strážník utrpěl zranění, když si rukou chránil obličej a vykrýval tím rány od útočníka," popsala útok mluvčí olomoucké městské policie Magda Václavíková.

Napadený strážník má pohmožděniny v obličeji a poranění na ruce.

„Kvůli zraněné ruce nemůže dál chodit do zaměstnání, v současné době je v pracovní neschopnosti. Lékaři odhadují, že se bude léčit nejméně dva až tři týdny. Incident na hlavním nádraží vidělo několik svědků, třiatřicetiletého pachatele si na místě převzali policisté České republiky," dodala Václavíková.

Podobné fyzické útoky na městské policisty jsou výjimečné, mnohem častěji však dochází k těm slovním, kdy občané strážníkům nadávají například za uloženou pokutu za špatné parkování nebo jiný přestupek.

Třiatřicetiletý násilník se podle olomoucké policejní mluvčí Marie Štrbákové dopustil násilí proti úřední osobě.

„Muž byl převezen na nejbližší služebnu a podal tam k útoku na strážníka vysvětlení. Policisté ještě téhož dne zahájili úkony trestního řízení, pachateli hrozí až čtyři roky vězení," sdělila Štrbáková.

Cttěli pomoci muži na zemi, ten na ně zaútočil

Jiný agresivní opilec zaútočil před třemi týdny také na záchranáře, kteří mu poskytovali první pomoc. Do Arbesovy ulice v Olomouci je pozdě večer přivolala chodkyně, protože tam viděla muže ležícího na zemi.

„Nahlásila nám, že je v bezvědomí. Po příjezdu na místo však opilec na naši osádku vulgárně křičel a snažil se je fyzicky napadnout. Naštěstí k žádnému zranění záchranářů nedošlo, museli si ale vyžádat příjezd městské policie," popsal případ z 20. května náměstek olomouckých záchranářů Jan Weinberg.

Strážníci tehdy opilce převezli na protialkoholní záchytnou stanici, kde mu naměřili 2,36 promile alkoholu. Muž se dopustil přestupku, budou se jím zabývat úředníci z přestupkového oddělení olomouckého magistrátu.

Olomoučtí záchranáři se podle Weinberga setkávají se slovními útoky ze stran opilých nebo zdrogovaných pacientů poměrně často.

„Na urážky zásadně nereagujeme, v případě fyzického útoku se už však musíme bránit," poznamenal Weinberg.