Tak se u soudu hájila šestačtyřicetiletá Olomoučanka Pavla P. obžalovaná z vraždy svého stejně starého druha.

V noci na 24. prosince 2011 ho v opilosti bodla do hrudníku, muž po dvou měsících v nemocnici zemřel.

Krajský soud v Olomouci ženu potrestal deseti lety vězení, její verzi o domácím násilí však neuvěřil.

V tom, že soužití obou partnerů nebylo zdaleka ideální se ve čtvrtek u soudu shodli snad všichni.

„Vypadalo to u nich všelijak, jen ne harmonicky. Hádali se, bili a nadávali si. Pak se na čas rozešli a zase se dali dohromady. Vztah pochopitelně poznamenalo i časté pití alkoholu. Nelze však jednoznačně říci, kdo koho více napadal. Bylo jen otázkou času, kdy to skončí nějakým vážným zraněním," popsala vztah Pavly P. a jejího druha státní zástupkyně Alice Zatloukalová.

Upozornila na to, že žena obžalovaná z vraždy si byla dobře vědoma, že kuchyňským nožem partnerovi může způsobit zranění, které ho přímo ohrozí na životě.

Znalci navíc potvrdili, že se šestačtyřicetiletá Olomoučanka pod vlivem alkoholu chová agresivně.

S ohledem na to, že však byla dosud bezúhonná, svého jednání opakovaně litovala a přivolala zraněnému lékařskou pomoc, navrhovala Zatloukalová trest okolo deseti let vězení.

Stejný verdikt také vynesl Krajský soud v Olomouci. Verzi o tom, že byla vysoká a korpulentní žena doma týrána však neuvěřil.

„Soužití bylo složité, ale k domácímu násilí u nich nedocházelo. Při vzájemných konfliktech vždy utrpěla drobné podlitiny, nikdy nemusela vyhledat lékařské ošetření. Důkazy prokazují, že obžalovaná vše zveličuje. Navíc měla kladný vztah k alkoholu," poznamenal předseda senátu Vladimír Hendrych.

Usvědčila ji i telefonní nahrávka

Připomněl, že ženu částečně usvědčila také nahrávka, kdy telefonovala na tísňové linky záchranné služby a policie.

Tehdy vysvětlovala, že druha bodla, protože ji vzbudil a otravoval, ale neuváděla, že sváděla boj o holý život.

„O násilí z jeho strany původně nevypovídala ani při výslechu na policii, později u soudu to však v tomto směru až přeháněla. Neříká nám pravdu. Ani nikomu ze svých známých či příbuzných tehdy neuváděla, že ji druh ten večer zbil. Za vraždu je zodpovědná," dodal Hendrych a potvrdil desetiletý trest.

Útok před Štědrým dnem

Žena se proti rozsudku na místě odvolala, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na podání odvolání.

Šestačtyřicetiletá Pavla P. měla krátce po půlnoci na 24. prosince 2011 v opilosti a po předchozí slovní a fyzické rozepři bodnout do levé strany hrudníku kuchyňským nožem svého druha.

Ten utrpěl vážná zranění a na komplikace s nimi spojené 28. února 2012 v nemocnici zemřel.

Olomoučance původně za vraždu hrozilo až 18 let vězení.