Tvrdila, že stravenky, za které si její muž chtěl koupit ojeté auto sama našetřila z těch, co dostala v zaměstnání.

Obžalovaným Petru Markovi, Petru Staňovi a Zdeňku Vitáskovi hrozí za loupež až dvanáct let vězení.

U soudu ve středu vypovídal další svědek Petr Kadlčík, kterého ozbrojená eskorta přivedla rovnou z vazby. S obžalovaným Zdeňkem Vitáskem se několikrát setkal ve volné vazbě. Tvrdil, že Vitásek s dalším vězněm opakovaně řešili problém kolem pachových stop, které policie zajistila po přepadení jatek.

Další svědek Lubomír Hynčica byl jedním ze zaměstnanců jatek, kterého pachatelé svázali a pověsili na hák na prasata. Pamatuje si, že k přepadení došlo kolem jedné hodiny odpoledne.

„Otevřela se plechová vrata a dovnitř vběhli maskovaní muži s nápisy policie. Musel jsem si lehnout na zem s rukama za zády. Dali mi na hlavu hadr a pověsili mě na hák. Majitele jatek Mazurku přivedli až později. On mi pak tvrdil, že je na něj poslala jeho starší dcera Denisa. Nevím, ale kdo ve skutečnosti byli ti muži ani to, kdo je na jatka vlastně poslal,“ tvrdil Hynčica.

Za auto nabízeli stravenky

Soud vyslechl také exmanželku jednoho z obžalovaných Renátu Staňovou. Ta se s manželem rozvedla jen pár měsíců po přepadení jatek.

Vzpomněla si na to, že předloni na jaře si chtěl manžel koupit auto.

„Majiteli za ně nabídl stravenky, volné peníze jsme neměli. Pracuji jako uklízečka u policie, denně dostávám padesátikorunovou stravenku. Našetřila jsem si je a schovala na horší časy. V březnu 2010 jsem jich měla asi za čtyři tisíce korun. Manžel chtěl to auto, tak jsem mu je na ně dala. Pak mi je vrátil, protože majitel auta stravenky nechtěl,“ řekla Staňová.

Na lavici obžalovaných poznala Petra Marka.

„Jezdíval za manželem, někdy u nás doma pobýval. Přestal nás navštěvovat v době, kdy jsme se rozváděli,“ dodala Staňová.

Soudní znalec z oboru psychiatrie potvrdil, že majitel jatek Leoš Mazurka netrpí tzv. posttraumatickou stresovou poruchou a je schopen podat věrohodnou výpověď, pokud ji bude chtít podat.

„Nadále ale trpí úzkostmi. Řekl nám, že zatímco pachatelé unikají trestu, tak jemu krachuje firma,“ poznamenal znalec.

V autě jsem měl jen igelitku s oblečením

Jiný znalec z oboru kriminalistika pro soud zpracovával odborný posudek ohledně pachových stop odebraných na místě přepadení a v ukradené dodávce s masem a srovnával je s pachovými vzorky obžalovaných.

Zdeněk Vitásek v minulosti tvrdil, že při přepadení vůbec nebyl.

„Policie tvrdila, že má z jatek moji pachovou stopu, ale já neloupil. Museli ji získat z auta mého bratra, který se stýkal s Petrem Markem. Měl jsem v něm igelitku s oblečením. Mohli ty věci při přepadení použít,“ tvrdil loni v listopadu u soudu Vitásek.

Znalec však vyloučil, že by k přenosu pachové stopy mohlo touto cestou dojít.

Soud bude pokračovat v březnu.

Zaměstnance a majitele pověsili na háky

Obžalovaní Petr Marek, Petr Staňo a Zdeněk Vitásek měli jatka v Mladějovicích na Olomoucku přepadnout v převlečení za policisty.

Měli ukrást stravenky v hodnotě 420 tisíc korun, peníze, mobilní telefony, plynovou pistoli a automobil naložený masem a způsobit tím celkovou škodu 1,3 milionu korun.

Majitele a další dva zaměstnance tehdy svázali a pověsili v areálu jatek na háky na věšení prasat. Za loupež, porušování osobní svobody a poškození cizí věci jim hrozí až 12 let vězení.

Vinu však stále popírají a odmítají vypovídat.

Ve vazbě prý schválně zhubnul 30 kg, aby ho nepoznali

Marek si samopal vzor 61 – tzv. škorpion opatřil bez povolení a tři měsíce po přepadení jej prodal.

Policie trojici pachatelů dopadla v listopadu a v prosinci 2010 v Olomouci.

Marek v minulosti v písemném prohlášení uvedl, že mladějovická jatka přepadl. Později to však popřel a tvrdil, že doznání sepsal pod mediálním tlakem.

Majitel mladějovických jatek Leoš Mazurka se dosavadním jednáním soudu vyhýbal kvůli psychickým problémům, které ho od přepadení provázejí.

Poprvé vypovídal až v lednu 2012. Tehdy však u soudu s naprostou jistotou potvrdil, že Petr Marek je muž, který na něj při přepadení mířil samopalem.

V lednu vypověděl pětašedesátiletý vězeň, který se ve vazbě setkal s Vitáskem, že se mu Vitásek k přepadení jatek přiznal a že ve vazbě záměrně zhubnul 30 kilogramů, aby ho u soudu svědci přepadení nepoznali. Právě s tímto vězněm Vitásek ve vazbě opakovaně řešil svoje pachové stopy z místa činu.