Součástí rozsudku je i zákaz vykonávání veřejných funkcí a zaměstnání s hmotnou zodpovědností. Skončila tak několik let trvající soudní pře o stavbu takzvané podnikatelské komunikace.

Tehdejší starosta obce měl, podle obvinění, v roce 2002 část silnice v obci postavit z peněz původně určených ke stavbě čističky odpadních vod.

„Státní dotace byla obci poskytnuta na čističku odpadních vod spolu s novou kanalizací a první částí podnikatelské komunikace. O výstavbě druhé části komunikace, ale nejsou k dispozici žádné zápisy, povolení ani informace jakým způsobem byla financována,“ řekl při odůvodnění rozsudku předseda senátu Aleš Rýznar.

Podle výpovědí svědků, nabídl Dušek stavební společnosti Modos, aby zeminu vykopanou při stavbě čističky uskladnili přímo v obci a nevozili ji dál na stanovené místo. Tím měla vzniknout finanční úspora, která ale nakonec nebyla nikde vykázána.

Ze znaleckých posudků přitom vyplývá rozdíl v propočtech za více než jeden a půl milionu korun. Výstavbu druhé části silnice navíc Dušek nenechal schválit zastupitelstvem Červenky.

Své pochybení doznal i samotný Dušek: „Bylo mou chybou, že jsem postavil komunikaci bez povolení, ale na jeho vyřízení nebyl čas,“ řekl. S rozsudkem ale nesouhlasí a hodlá se odvolat ke krajskému soudu v Ostravě.

Olomoucký soud nakonec neprokázal původní podezření, že si tehdejší starosta zajistil stavbou osobní prospěch.

„Motivem nebylo vlastní obohacení či zisk, ale zájem o zvelebení obce. Komunikace, byla zkolaudována a slouží nyní obci,“ sdělil u soudu předseda senátu Aleš Rýznar.