Soud tak rozhodl kvůli zvratu v případu skrytých zásob nelegálního lihu poté, co se Březina rozhodl ve čtvrtek otevřeně vypovídat a svou vinu přiznal. Případ soud odročil na konec září.

„Došlo k poměrně zásadní změně v dokazování. Radek Březina učinil několikahodinovou výpověď. Uvedl, že se trestná činnost stala, že se jí dopustil. Podstatnou záležitostí je, že rovněž uvedl, že byl hlavním pachatel této činnosti," uvedl soudce Eduard Ondrášek. Dodal, že soud vyslechl svědky, jež Březina ovlivňoval, aby svědčili v jeho prospěch.

Žalobce Miroslav Stoklásek na místě podal proti rozhodnutí soudu stížnost, do jejího vyřízení vrchním soudem však bude Březinovi vazba zmírněna.

„Hlavním důvodem je související trestní řízení, ve kterém bylo zaznamenáno rozsáhlé ovlivňování svědků a maření vyšetřování. Dokazování nebylo dokončeno a výslech svědků rozhodně neodpovídá rozsahu, který uvádí soud," uvedl Stoklásek.

Zvrat u případu nastal ve čtvrtek, kdy šéf lihové mafie otevřeně popsal zákulisí svých obřích obchodů s nelegálním lihem. Přiznal, že šidil celníky při falešných denaturacích v Morávia-Chemu, doznal i to, že společnost skrytě ovládal. Popsal také vazby celníků na některé likérky i to, jak měli jeho lidé rozdělené úkoly. Nejvíce nelegálního lihu se mu prý podařilo získat v letech 2004 a 2005.

Žalobci navíc slíbil, že bude spolupracovat i v souvisejícím trestním řízení s takzvanou lihovou mafií, kde je obviněno 15 lidí včetně jeho manželky. Podle náměstka olomouckého vrchního státního zástupce Pavla Komára v této věci dosud vypovídal ve velmi omezeném rozsahu. „Pokud se rozhodne podat úplné kajícné doznání, lze samozřejmě očekávat posun v trestním řízení i včetně jeho urychlení," řekl dnes ČTK Komár.

Údajný šéf lihové mafie se v Olomouci zodpovídá se svým bratrem Tomášem a s Tomášem Pantlíkem z utajených skladů lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí, kam líh z falešných denaturací mířil. Daňový únik byl vyčíslen na půl miliardy korun. Jména Březinových figurují i v případu takzvané lihové mafie, kdy policisté obvinili 15 lidí, včetně Březinovy manželky. Podle žalobců mohli na nezdaněném lihu ošidit stát o tři miliardy korun.

Soud v pátek kauzu odročil po výpovědích znalců na 29. září až 3. října.