Odvolací soud tak zcela souhlasil se závěry, které vynesl krajský soud v Olomouci v kauze podvodu. Sedmadvacetiletá Monika Kroupová, která pracuje v kuchyni, odcházela od soudu svobodná.

Nepodařilo se prokázat, že by slibovala vysoké zhodnocení peněz klientům firmy. Tu podle soudu sice formálně vlastnila, ale nechala prostřednictvím plné moci jednat bratra, nijak se sama neangažovala. Státní zástupce tak se svým odvoláním proti její nevinně neuspěl. Žena od počátku tvrdila, že s věcí neměla nic společného.

Naproti tomu třicetiletý řidič Luděk Kroupa měl zákazníky připravit o více než šest milionů korun, žaloba přitom původně kalkulovala s částkou o dva miliony vyšší. Za to půjde Luděk Kroupa v nejbližší době na šest let do věznice s ostrahou. Muž svou vinu popírá.

„Nesouhlasím, že by se mělo jednat o vylákání prostředků pro vlastní potřeby. Vše bylo investováno a zajištěno směnkou. Klienti byli poučení o rizicích. Spousta z nich byla spokojená," argumentoval už na krajské úrovni. Podobně hovořila v pondělí při přednesu odvolání jeho právnička.

Soud jejím argumentům nevyhověl

„Nepoužil finanční prostředky klientů na svou vlastní potřebu. Nehradil z nich ani dluhy, které z minulosti měl," tvrdila advokátka. Podle ní peníze jednoduše vložil do špatných obchodů z nezkušenosti.

Soud ale žádným jejím argumentům nevyhověl. „Ani na trest rozhodně nelze nahlížet jako na nepřiměřeně přísný," uzavřel odůvodnění verdiktu předseda odvolacího senátu Milan Kaderka.

Státní žalobkyně vinila dvojici z toho, že zejména přes inzeráty na internetu nabízela od října 2012 do července 2013 zhodnocení peněz, aniž by k tomu měla například povolení České národní banky. Důvěryhodně služba působila především proto, že se oháněli nejspíš smyšleným pojištěním investic ve Spojených státech amerických. Nakonec firma byla přepsána na bezdomovce závislého na alkoholu.

Některým svým klientům bude muset podle rozhodnutí soudu Luděk Kroupa peníze vrátit, další investující odkázal soud s nároky na občanskoprávní spor. Kromě toho nesmí muž podobné služby sedm let nabízet. Verdikt je pravomocný, strany se mohou dovolat k Nejvyššímu soudu v Brně.