Obviněný měl od 11. října do 10. listopadu letošního roku postupně okrást 12 žen na městských hřbitovech. V Olomouci má na svědomí sedm případů a v Opavě dalších pět.

„Muž se zaměřoval na ty nejzranitelnější, na seniorky. Vždy v okamžiku, když upravovaly hrob a položily si kabelku na pomník, využil jejich nepozornosti a tašku jim odcizil. V lupu nalezl mimo jiné hotovost, mobilní telefony, platební karty či dioptrické brýle,“ popsal Libor Hejtman z krajského policejního ředitelství s tím, že celková škoda dosáhla 50 tisíc korun.

Pátrání po ženě ve Chválkovicích
Kriminalisté uzavřeli případ brutální vraždy cyklistky ve Chválkovicích

Olomoučtí kriminalisté rozjeli společně s kolegy z Moravskoslezského kraje po pachateli rozsáhlé pátrání. Vyhodnocovali získané informace, záznamy z kamer i zajištěné stopy.

„Klec spadla v úterý 10. listopadu dopoledne, když policisté zadrželi podezřelého přímo na hřbitově v Neředíně. Policisté zjistili, že se krádeží dopustil i přesto, že za ně byl Okresním soudem v Opavě v posledních třech letech odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody. Trestnou činnost tedy spáchal v podmínce,“ konstatoval Libor Hejtman.

Muž navíc kradl v době nouzového stavu, za což mu hrozí přísnější trest. Do vězení může jít na dvě léta až osm let. Na soud už čeká ve vazbě.

„Kriminalisté podali okresnímu státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí muže do vazby, který soud akceptoval a poslal ho za mříže,“ dodal Libor Hejtman.