Během jednoho dne zahájili olomoučtí kriminalisté hned ve čtyřech případech úkony trestního řízení kvůli podezření ze spáchání trestného činu podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

V pondělí hodinu po poledni se na policisty obrátil jednačtyřicetiletý muž z Olomoucka, který na internetu nabízel za tři tisíce korun k prodeji hodinky. Na inzerát zareagoval neznámý zájemce a požadoval dodání kurýrní společností.

„Muž klikl na odkaz zaslaný kupujícím, vyplnil název své banky a začal přijímat emaily a zprávy, ve kterých měl potvrdit další operace. Podle svých slov však nic nepotvrdil, přesto se mu neznámý pachatel ´naboural´ na účet a odčerpal z něj 170 tisíc korun,“ popsala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Podobně dopadla při prodeji dětského lehátka za 500 korun stejně stará žena z obce na Olomoucku, která také přistoupila na prodej prostřednictvím přepravní společnosti. Z účtu jí pak zmizelo téměř 80 tisíc korun.

O bezmála 170 tisíc korun podvodníci připravili sedmačtyřicetiletou ženu z Olomouce. Nejdříve ji telefonicky kontaktovala falešná policistka.

„Ta se jí zprvu zeptala, zda mohou mluvit rusky, s čímž žena souhlasila a záhy se dozvěděla, že peníze na jejím kontě jsou v ohrožení. Poté jí k telefonu předala údajného pracovníka banky, také hovořícího rusky. Rozrušená žena od něj vyslechla, že na jejím účtu dochází k podezřelým transakcím,“ sdělila policejní mluvčí.

Olomoučanka pak podle ní v obavách o úspory podvodníkovi sdělila přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a vzápětí také ověřovací kódy.

„Po nějakém čase začala nad celou situací více přemýšlet a raději navštívila banku. Tam se dozvěděla, že se stala obětí podvodu,“ konstatovala Petra Vaňharová.

O úspory v pondělí přišel také čtyřiatřicetiletý Olomoučan, kterému přišla na mobil sms zpráva s informací o přeplatku na účtu SIPO ve výši 20 tisíc korun. Muž vzápětí klikl na odkaz, byl přesměrován na nezjištěnou doménu s informacemi o přeplatku a následně automaticky přesměrován na stránky jeho banky, které vypadaly věrohodně.

„Ihned po zadání přihlašovacích údajů byl vyrozuměn, že došlo k odhlášení. Proto se do bankovnictví opět přihlásil, ale tentokrát přes oficiální webové stránky banky. Ke své smůle zjistil, že má konto o padesát tisíc korun chudší,“ poznamenala policejní mluvčí.

Před internetovými podvodníky policisté opakovaně varují, podobných případů ale stále přibývá.

„Upozorňujeme občany, aby zbystřili vždy, pokud přijmou hovor, při kterém volající tvrdí, že je jejich účet v ohrožení. Skuteční bankovní úředníci tak nikdy nepostupují.

Také apelujeme na občany, aby nikdy neklikali na přijaté neznámé odkazy, a v žádném případě nevyplňovali či nesdělovali údaje k platební kartě či internetovému bankovnictví,“ zdůraznila Petra Vaňharová.