Lékaři chirurgie Stanislav Kalabus a Richard Polzer vyvázli s roční podmínkou se zkušební dobou na dva roky.

Pacient zemřel v přerovské nemocnici počátkem února roku 2016. Podle obžaloby lékaři chirurgie u pacienta včas neodhalili zánět pobřišnice po operaci kýly. Přestože se jeho zdravotní stav stále zhoršoval, nedočkal se potřebných vyšetření.

Později se sice podrobil operaci, ale na následky selhání orgánů nakonec zemřel.

Oba lékaři i nadále pracují v přerovské nemocnici.

Boj o život dělníka ve výkopu v Hustopečích nad Bečvou
Muž přejetý traktorem je vážně zraněn. Dělník nepřežil kolaps

Pooperační péče nebyla v pořádku

Trestní oznámení na neznámého pachatele podaly manželka a dcera zemřelého. Jak uvedly na minulém hlavním líčení, chtěly zjistit příčinu smrti a zabránit obdobným tragédiím.

„Tatínek prodělal v roce 2008 operaci tlustého střeva a později se u něj projevila pooperační kýla, se kterou šel na operaci. Vidíme to pořád stejně, a to tak, že byla zanedbána pooperační péče,“ řekla dcera zemřelého pacienta Lenka Durajová.

Tragická nehoda nissanu u Nákla
Za tragickou nehodu u Nákla může opilý řidič

Soud dal příbuzným zemřelého za pravdu. Zároveň ale uznal, že jsou na lékaře v dnešní době kladeny značné nároky. Pro čtyřiašedesátiletého pacienta skončila operace kýly dobře. Následná pooperační péče už ale podle soudu nebyla v pořádku.

„Ačkoliv byla u pacienta zjištěna škytavka, obtížné močení a uváděl bolest v podbřišku, nezjišťoval lékař příčiny zhoršujícího se zdravotního stavu poškozeného tím, že by u něj provedl či nařídil další vyšetření, spočívající minimálně ve změření a sledování krevního tlaku, pulsu a vyšetření břicha, včetně laboratorních odběrů a sonografického vyšetření, nebo zajištění CT vyšetření dutiny břišní. Na jejich základě mohl diagnostikovat probíhající zánět pobřišnice a dříve, než došlo k rozvratu vnitřního prostředí jeho organismu, zahájit urgentní léčbu,“ shrnula pochybení prvního z lékařů Richarda Polzera soudkyně Miluše Hadamčíková.

Pochybení se podle ní dopustil i službu konající lékař na chirurgickém oddělení Stanislav Kalabus, který nezjistil zánět pobřišnice a nezahájil jeho léčbu, ačkoliv příznaky pro tuto diagnózu byly řádně zaneseny do zdravotnické dokumentace. „Nenapravil chybu svého předchůdce a nenařídil potřebná vyšetření,“ shrnula.

Oba lékaři u soudu uvedli, že necítí vinu. Z jejich výpovědi vyplynulo, jak náročná je práce na oddělení a o kolik pacientů se musejí starat.

„Naše profese je velice exponovaná a pracujeme pod obrovským tlakem. Po medicínské stránce jsem udělal maximum, co jsem mohl, pracoval s nejlepším vědomím a svědomím a použil dle svých zkušeností všechny postupy,“ řekl lékař Richard Polzer.

Hana Vaňková z Petrova nad Desnou.
Postižený chlapec odškodnění nedostane, soud pochybení při porodu neuznal

"Postup anesteziologů mě zaráží"

Jeho kolega Stanislav Kalabus u soudu konstatoval, že pacient nebyl v dobrém zdravotním stavu už před operací kýly. V roce 2008 prodělal rakovinu tlustého střeva a následnou chemoterapii. Podle něj neměl pacient v pořádku játra.

„V dokumentaci z roku 2012 onkolog píše, že mu doporučuje redukci příjmu alkoholu,“ uvedl.

I přes známky poškození jater byl pacient anesteziologem doporučen k plánované operaci kýly. „Ten postup anesteziologů mě trochu zaráží,“ podotkl.

Obhájci obou lékařů po vynesení rozsudku uvedli, že si ponechají lhůtu na případné odvolání.

Státní zástupce se odvolávat nebude, protože i on navrhoval podmíněný trest.

Soudkyně zdůvodnila mírný trest pro oba lékaře tím, že se jednalo o nevědomou nedbalost. „Zákaz činnosti jim nebyl uložen,“ uzavřela.

Těžce postižená dcerka manželů Blaťákových. Ti nyní žalují olomouckou nemocnici za pochybení u porodu
Lékař při porodu použil zakázanou metodu, tvrdí znalec. Rodiče chtějí miliony