„Veřejné zasedání bylo odročeno na neurčito za účelem přibrání znalce z oboru zdravotnictví, odvětví klinické psychologie. Posoudí možnost resocializace odsouzeného,“ uvedl mluvčí šumperského soudu Milan J. Lipenský.

Nevyléčitelný alkoholik Rozsíval, který byl už v minulosti trestán za ublížení na zdraví, zpronevěru a krádež, svého staršího známého brutálně zavraždil v roce 2002.

Tragédie se stala v domku v ulici I. P. Pavlova v Olomouci, kde oběť bydlela. Opilý Rozsíval bezbranného starce po předchozí hádce nejprve srazil na zem, poté do něj kopal a pak ho doslova rozpáral kuchyňským nožem. Rozsíval se však k vraždě nikdy nedoznal.

„Když mi vyšetřovatel ukázal fotky z místa činu, nevěřil jsem svým očím. Nemohu pochopit, co se vlastně stalo. Byl jsem opilý, na nic si nepamatuji. Něco tak děsivého mohlo spáchat snad jen zvíře,“ uvedl Petr Rozsíval v roce 2004 u soudu.

Znalci ho tehdy charakterizovali jako „parazitujícího jedince“ jehož resocializace je prakticky vyloučena.

„Ve střízlivém stavu je bojácný až servilní, pod vlivem alkoholu se však mění v agresora,“ stálo v jednom ze znaleckých posudků.

Kauza před dvanácti lety skončila až u vrchního soudu, který Rozsívalovi původně uložený třiadvacetiletý trest zmírnil o dva roky.