Mladík se k příbuzným přestěhoval po rozchodu s přítelkyní, který těžce nesl.

Zhruba půl hodiny po půlnoci v noci z 16. na 17. června, kdy k tragédii došlo, ho měla podle jeho slov rozčílit sms bývalé partnerky, že „někde s někým je".

Vzápětí si přinesl z kuchyně nůž s čepelí dlouhou dvacet centimetrů.

Úvahy o sebevraždě, které se mu hlavou nehodily poprvé, pravděpodobně zanedlouho zavrhl.

Zdroj: DENÍK/Alena Hesová

Babičku přepadl v ložnici

Podle závěru soudu začal zcela promyšleně spřádat jiný plán.

Přišel k babičce, která nejspíš klidně spala v ložnici.

„Přinesl si nůž a potom začal babičku intenzivně škrtit," popisovala státní zástupkyně Alice Ondrášková.

Nakonec ji měl bodnout do krku a následně několikrát do hrudníku.

Krátce nato se podle všeho stal dvojnásobným vrahem. V obývacím pokoji totiž podřízl hrdlo svému dědečkovi.

Vrah: Byli to mí nejbližší a nejmilovanější

Tomáš Francl před soudem ve své závěrečné řeči neskrýval zármutek nad brutálním činem.

„Mrzí mě, co se stalo babičce a dědovi. Byli pro mě nejbližší a nejmilovanější v rodině. Vždycky mi pomáhali, když jsem potřeboval. Omlouvám se tímto celé rodině, že jsem jim způsobil takovou bolest a utrpení," prohlásil a jeho slovům velká část příbuzných naslouchala, na soudní stání totiž pravidelně chodili.

Soudce ovšem pokání muže zcela nepřijal.

„O upřímné lítosti nemůže být řeč," poznamenal s tím, že Tomáš Francl nenapsal žádný omluvný dopis a výčitky odhalil před psychologem až v okamžiku, kdy se jej sám zeptal, zda je pociťuje.

Spanilá jízda s prostitutkou

Obžalovaný neskončil usmrcením prarodičů. Jakmile byli oba mrtví, vypáčil skříň, kde jeho babička schovávala peníze, a přes padesát tisíc sebral.

S těmi zamířil do místní herny a vzápětí s kamarádem nasedl do taxíku, který je odvezl do vykřičeného domu v Prostějově.

Tady si vyhlédl jednu z dívek, se kterou strávil noc i následující den. Vozili se taxíkem na jídlo, nákupy nebo do aquaparku.

„Řekl, že usmrtil babičku a dědu. Popsal mi to do detailu. Později jsem mu řekla, že by bylo nejlepší udat se na policii. On říkal, že to má v plánu, že si chtěl jenom užít den," vypověděla prostitutka.

Předseda soudního senátu Aleš Vašků nazval celou situaci po vraždě „spanilou jízdou".

Kriminalistům se vydal na benzince

Tomáš Francl si po usmrcení prarodičů stále udržoval určitou míru opilosti, uvedli svědci.

A během několika hodin od činu kontaktoval svou expřítelkyni, jíž se měl přiznat. Ta celou věc ohlásila na policii.

Když pak kriminalisté muži telefonovali, spolupracoval a dohodl se s nimi, že se jim vydá na benzinové pumpě.

Psycholog: Není duševně nemocný

Podle soudního znalce Adama Suchého, který se specializuje na klinickou psychologii, údajný mladý vrah žádnou duševní poruchou netrpí, není ani závislý na alkoholu, ale když pije, chová se násilně.

„Má tendence agresi potlačovat, hromadit, potom může dojít k jejímu impulzivnímu uvolnění. Projevuje se u něj snížená schopnost cítit vinu, předpovídat, k čemu činy povedou," shrnul odborník a dodal, že Tomáš Francl je žárlivý a podezřívavý.

Občas u něj může dojít k tomu, že si vztek vybije na někom jiném. Právě na to možná jeho prarodiče doplatili.

Padl výjimečný trest, spolupráce nepomohla

Spolupráci Tomáše Francla, tedy přiznání a čekání na policisty, vyzdvihoval jeho advokát a doufal, že by soudní senát nemusel vyhovět žalobkyni a vyměřit jeho klientovi výjimečný trest, který mu hrozil. To se nestalo.

Podle verdiktu soudu celý čin promyslel, a tak se přiklonil k návrhu státní zástupkyně. Tomáš Francl dostal výjimečný trest, ve vězení se zvýšenou ostrahou si má odsedět 24 let.

„Jednalo se o brutální, surový útok. Jsou splněny podmínky pro udělení výjimečného trestu," odůvodnil soudce Aleš Vašků.

Rozsudek ještě není pravomocný, ještě se můžou odvolat jak Tomáš Francl, tak obžaloba. V takovém případě by případ projednával Vrchní soud v Olomouci.